ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ
Πρώτα να σου πω δυο λόγια για το χαρακτήρα του και για τη συμπεριφορά του. Μη βιαστείς να τον βγάλεις “τρελό επιστήμονα”. Απλά είχε μανία με την έρευνα και δεν σταματούσε να κάνει πειράματα. Όνομα Χένρυ Κάβεντις, πλουσιόπαιδο, από αριστοκρατική οικογένεια της Σκωτίας, γεννήθηκε το 1731 κι ήταν σκέτη ζοχάδα. Δεν ήθελε παρτίδες με κανέναν, στους υπηρέτες του έδινε εντολές με σημειώματα. Μη του μιλάτε του παιδιού, ο δικός σου.
Χημικός και φυσικός. Ανακάλυψε πράγματα που δεν έγραψε και δεν τα δημοσίευσε, όμως όλα αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατό του, σα σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, το 1810. Μ' ένα πείραμα αυτός ο περίεργος άνθρωπος, από τους πλουσιώτερους της Αγγλίας, που όμως ζούσε ως Σπαρτιάτης, είχε καταφέρει να παράγει ύδωρ συνδυάζοντας οξυγόνο και υδρογόνο με τη βοήθεια ηλεκτρικής εκκένωσης. Μιλάμε για εποχή που τα δύο στοιχεία δεν είχαν όνομα και το οξυγόνο το αποκαλούσε “ζωτικό αέρα” και “εύφλεκτο αέρα” το υδρογόνο.
Το σπίτι του στην πραγματικότητα ο Ερίκος το χρησιμοποιούσε για εργαστήριο, για ερευνητήριο, για πειραματικό κέντρο, και το είχε γεμίσει με τις ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούσε στα πειράματά του. Η μεγάλη του επιτυχία ότι μέτρησε την παγκόσμια έλξη, την ελκτική δύναμη της βαρύτητας ανάμεσα σε δύο σώματα και συμπέρανε έτσι τη μέση πυκνότητα της Γης.
Ο Κάβεντις είναι ο πρώτος που αναγνώρισε ως ξεχωριστό στοιχείο το υδρογόνο, και εντόπισε στην ατμόσφαιρα ένα αδρανές αέριο που μετά ονομάστηκε αργό. Ακόμα, προσδιόρισε το ποσοστό του αζώτου στην ατμόσφαιρα, και απέδειξε ότι το νερό δεν είναι αυτοδύναμο στοιχείο αλλά ένωση οξυγόνου και υδρογόνου.
Διαβάστε ακόμα: