Η τραγουδιστρια της νικης ηταν χουντικια;
Για τα φρονήματα της, την είπαν δεξιά, βασιλόφρονα, εθνικίστρια και χουντικιά. Για την δουλειά της την είπαν στρίγγλα και αυταρχική. Η Σοφία Βέμπο ήταν τελικά μια καλλιτέχνης που ένωσε και δίχασε το κοινό.
Όταν είχαμε τον Βασιλιά, η Βέμπο τραγουδούσε σε σχεδόν όλες τις βασιλικές εκδηλώσεις. Όταν ήρθε η χούντα, η Βέμπο εμφανίστηκε σε δικτατορικές φιέστες ανεβασμένη πάνω σε κακόγουστα στρατιωτικά άρματα. Απ΄ την άλλη όμως, τη βραδιά του Πολυτεχνείου η Βέμπο άνοιξε το σπίτι της και έκρυψε φοιτητές τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της.
Όταν έπεσε η χούντα, η εμφάνισή της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για την επάνοδο της Δημοκρατίας, τραγουδώντας: Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, έκλαψαν και «γονάτισαν» οι πάντες.
Ποια ήταν τελικά η Σοφία Βέμπο, που πέθανε σα χθες 11 Μαρτίου, πριν 40 χρόνια; Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, στις 10 Φεβρουαρίου 1910 και ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης» εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Το όνομα Βέμπο το επέλεξε (το άλλαξε κάνοντας και τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες) επειδή έτσι είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία…