ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

 

Το άτομο λέγεται Νιούτον, αυτό είναι το όνομά του, όμως οι Έλληνες διάβασαν Νεύτων το Newton κι έτσι πέρασε στα σχολικά βιβλία, στις εγκυκλοπαίδειες. Isaac Newton, Άϊζακ Νιούτον, και τον κάναμε Ισαάκ Νεύτων.

Το μήλο δεν το έφαγε στο κεφάλι, όπως καταγράφηκε στο θρύλο. Ο κορυφαίος επιστήμων της εποχής του, Άγγλος μαθηματικός και φυσικός, ο οποίος μελέτησε τη βαρύτητα και ανέπτυξε τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης, απλά είδε από το παράθυρο να πέφτει στο έδαφος ένα μήλο από το δένδρο. Γιατί έπεσε, αναρωτήθηκε.

Ε, αποκόπηκε από τη μηλιά ο καρπός και δεν θα έμενε στον αέρα. Ναι, γιατί το μήλο δεν πέταξε στον ουρανό; Και με ποια ταχύτητα έπεσε στο χώμα το μήλο, το φύλλο της μηλιάς, ένα ψόφιο χελιδόνι, μια πέτρα, ένα σπασμένο κλαρί.

Όλα ξεκινούν από τη σκέψη, λέει ο αποδυτηριάκιας. Το ψάχνεις το πράμα, το φιλοσοφείς. Πρώτα αυτό, μετά θα παίξουν μπάλα, θα μπουν στο παιχνίδι τα επιστημονικά δεδομένα. Φιλόσοφος ήταν ο Νιούτον. Πρώτα προσδιόρισε την έννοια της βαρύτητας, της αντιληπτής και διαφορετικής και μεταβλητής ανάλογα με τη δύναμη κάθε σώματος.

Προηγήθηκε ο ορισμός της μάζας. Τι θα πει Μήλο; Δεν είμαστε στην ανύπαρκτη εποχή του Αδάμ και της Εύας που τους είπε Μη δοκιμάσετε το μήλο, είναι καρπός απαγορευμένος. Αυτά για τα πρεζόνια της θρησκείας. Τι θα πει μήλο, λοιπόν; Πρώτα είναι ύλη. Άλλο κλειδί αυτό. Φιλοσοφικά και επιστημονικά μιλάμε, δεν το παίζουμε σεφ να φτιάξουμε κομπόστα, ούτε γιατροί να εντοπίσουμε τις θρεπτικές ουσίες του μήλου.

Έτσι έφθασε στον καθορισμό της τροχιάς των πλανητών ο μίστερ Άϊζακ και επεσήμανε τις ανωμαλίες της τροχιάς της σελήνης. Ακόμα ερωτεύθηκε τον υδράργυρο, έπαιξε πολύ μ' αυτό το μέταλλο, όταν διερεύνησε τη φύση των ουσιών, σε εποχή που η χημεία ήταν πολύ πίσω. Και όπως το διερεύνησε φιλοσοφικά στη φυσική έτσι και στη χημεία ανέτρεξε σε απόκρυφες παραδόσεις.
Ο επιστήμων γεννήθηκε Χριστούγεννα του 1642 και πέθανε σα σήμερα 20 Μαρτίου, το 1727

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ PICASSO