ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ

 

Ο Σωκράτης είπε ''Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα''. Μεγιστοτεράστια φιλοσοφική προσέγγιση. Μέγα άλμα γνώσης. Σε ελεύθερη φιλοσοφική μετάφραση ο Αθηναίος εννοεί ''Έφθασα στο σημείο να γνωρίζω κάτι με βεβαιότητα, κι αυτό είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα''. Για σκέψου τον άλλονα τον αρχιμαλάκα να θαρρεί πως γνωρίζει κάτι και επ' αυτού να μην έχει ιδέα.

Όταν ο Σωκράτης λέει ''Ένα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα'', εννοεί και τούτο: Πόσα πολλά υπάρχουν που δεν τα γνωρίζω. Και όσο ψάχνομαι, όσο περισσότερα μαθαίνω, τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία δεν γνωρίζω, ούτε και πρόκειται να τα πλησιάσω ποτέ.

Ο Rene Descartes, ο Καρτέσιος όπως τον λένε οι νεοέλληνες, είναι ο πατέρας της φιλοσοφίας της σύγχρονης εποχής. Και αμφιβάλει για τα πάντα. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, λέει ο Γάλλος Ρενέ Ντεκάρτ, που γεννήθηκε το 1596, σα σήμερα 31 Μαρτίου, και πέθανε στη Σουηδία το 1650, μόλις 54 χρονών.

Φοβερό, ε; Έρχεται η θρησκεία και λέει ''Αυτό είναι!''. Ο καθένας, θεολόγος και φιλόσοφος, επιστήμων και ιστορικός, λέει Αυτό είναι. Όχι δεν είναι, λέει ο Ντεκάρτ, ο μαθηματικός και σκοπό της ζωής του είχε να θεμελιώσει ένα συγκεκριμένο σύστημα φιλοσοφικών στοχασμών και αληθειών με μαθηματική μέθοδο, με λογική. Και να αμφισβητεί το κάθε τι.

Υπάρχει Θεός; Βεβαίως υπάρχει, απαντά ο Καρτέσιος, όμως με τέτοιο σκεπτικό που δεν το γούσταρε το Βατικανό και γι' αυτό απαγόρευε τα βιβλία του. Πως θα γίνει, δηλαδή. Δεν μπορεί ο καθένας να τα λέει διαφορετικά. Και να μπερδεύει τον κόσμο. Να προκαλεί σύγχυση, να αμφισβητεί το παραμύθι μας. Ο άνθρωπος υπάρχει; Γιατί να μη μπαίνει ένα τέτοιο ερώτημα στον Καρτέσιο όταν είναι στο διαρκές ψάξιμο για το κάθε τι. Στα λατινικά λέει Cogito ergo sum, Σκέπτομαι άρα υπάρχω.

Όταν, λοιπόν, ως άνθρωπος σκέπτομαι, άρα υπάρχω. Επειδή, όμως, κατά τον Ρενέ Ντεκάρτ ο άνθρωπος είναι της πλάκας ον, δεν είναι το τέλειον ον, γι αυτό αδυνατεί να σκεφθεί τα περί υπάρξεως του Θεού. Εκείνος που κάνει τον άνθρωπο να σκέπτεται την ύπαρξη του Θεού είναι ο ίδιος ο Θεός. Αυτά τα ολίγα σύντομα για έναν πνευματικό άνθρωπο των φυσικών επιστημών ο οποίος αναγνωρίζεται για πολύ σπουδαίος κι απ' αυτούς που τον... αμφισβητούν.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΗ ΜΟΥ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!