ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

 

Φαντάσου το σκηνικό. Ένας μεγάλος ζωγράφος, θρύλος την εποχή του, στα 45 του χρόνια, παίρνει από πίσω μια 17χρονη κοπέλλα στους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού. Είναι ο Πάμπλο Πικάσο, άρα ό,τι κάνει, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει άμεση σχέση με την τέχνη, ενδιαφέρει. Αξίζει να καταγραφεί. Να περάσει στην Ιστορία.

Όταν, λοιπόν, τρακάρει την γκομενάρα Μαρία Τερέζα Βάλτερ (φώτο), αληθινή γυναίκα με τα όλα της, ανήλικη ακόμα, ο Ισπανός την παρακολουθεί και προσέχει κάθε κίνησή της. Κάποιες στιγμές, για να μην τον πάρει πρέφα, κρύβεται διαβάζοντας παραμύθι φούρναρης εφημερίδα. Δεν κρατιόταν άλλο να βρίσκεται σε απόστασή.

Ο δημιουργός της Γκέρνικα, του πίνακα που δείχνει το βομβαρδισμό της πόλης Γκέρνικα, πλησιάζει το κορίτσι, της αρπάζει το χέρι και της λέει “Είμαι ο Πικάσο, Πάμπλο Πικάσο, θέλω να φτιάξω το πορτραίτο σου”. Η Μαρία Τερέζα αιφνιδιάζεται κι αυτός την ψήνει: “Βλέπω πολλά επάνω σου, μαζί θα κάνουμε μεγάλα πράγματα...”.
Πράγματι, η ομορφιά, η εκθαμβωτική ομορφιά της Μαρίας Τερέζας πέρασε στην αιωνιότητα. Στην Ιστορία της Τέχνης. Γιατί την ζωγράφισε στο ατελιέ του ο μαίτρ.
Έγιναν εραστές ο Πάμπλο και η Τερέζα. Ήταν μάλλον απίθανο το κορίτσι να μείνει αδιάφορο στη γοητεία του άσχημου ζωγράφου. Κι αυτός φτιάχνει με την Μαρία Τερέζα πίνακες υμνογραφίες στην ομορφιά της. Το ερωτικό, το ανδρικό πάθος του για το κορίτσι που το γευόταν στο κρεβάτι, το έβγαζε με την ζωγραφική του τέχνη.

Ο Πάμπλο Πικάσο, ο μάγος της μοντέρνας ζωγραφικής, γεννήθηκε 25 Οκτωβρίου 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας και πέθανε 8 Απριλίου σα σήμερα, το 1973.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ