Ο ΜΕΛΑΜΨΟΣ ΣΤΟ ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
Τελικά, λες, και το σινεμά βρέθηκε επειδή ήταν απαραίτητο να καταγραφούν στην αιωνιότητα κάποιες ωραίες γυναίκες, κάποιοι ωραίοι άνδρες με φυσική ομορφιά, με ομορφιά φυσικής αλήθειας. Όπως ο Ομάρ Σαρίφ. Αυτή είναι η κουβέντα μου στην κιόλας πρώτη ματιά της εικόνας του Αιγύπτιου γόη. Στο πρόσωπο, μάλιστα, του ηθοποιού διαβάζεις το διάβα της ανθρώπινης φυσιογνωμίας από την προϊστορία, όταν ακόμα ήταν πρωτόγονος, μέχρι το Σήμερα.
Παγκόσμια γνωστός ο Σαρίφ έγινε στα 30 του χρόνια με την ταινία Ο Λώρενς της Αραβίας. Ο Άνδρας. Με σεβασμό τυφλό στις επιταγές της σκληρής ζωής της ερήμου. Με την ακτινοβολία και τη μεγαλοπρέπεια του ντόπιου. Με την αυστηρότητα που επιβάλλει η γνώση για το πόσο καριόλης είναι ο άλλος, ο απέναντι.
Να τον πλησιάσουμε και εκτός οθόνης. Ήταν άνθρωπος του πάθους ο Ομάρ Σαρίφ. Δεν έλεγε «Όχι» στον τζόγο και τις γυναίκες, τα άλογα και το λατρεμένο του μπριτζ, γι' αυτόν ήταν άθλημα. Παγκόσμιας κλάσης παίκτης του μπριτζ, συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά, θεωρούσε τον εαυτό του αθλητικό συντάκτη διότι για χρόνια πολλά διατηρούσε στήλη ως αναλυτής του μπριτζ στην εφημερίδα Chicago Tribune.
Πριν από τον Λώρενς της Αραβίας, με πρωταγωνιστή τον ασπρουλιάρη Πήτερ Ο' Τουλ, ο Ομάρ Σαρίφ είχε λάβει μέρος σε πολλές αιγυπτιακές ταινίες. Το δεύτερο εμβληματικό του φιλμ ήταν το Δόκτωρ Ζιβάγκο, επίσης με σκηνοθέτη τον τεράστιο Νταίηβιντ Λυν.
Η αγαπημένη μου ταινία με τον Ομάρ Σαρίφ ήταν του κολοσσού σκηνοθέτη Τζων Φρανκενχάιμερ, το «The Horsemen», του 1971, στην Ελλάδα παίχθηκε με τον τίτλο ''Ο Αετός της Στέπας''. Πατέρας του στο έργο ένας απίστευτος Τζακ Πάλανς, σε ρόλο υψηλής ποιότητας, που δεν τον έχουμε ξαναδεί. Πενήντα χρόνια έζησε στο Αφγανιστάν ο τυχοδιώκτης δημοσιογράφος Γιόζεφ Κέσλερ και μελέτησε τους ιππείς και τα μαγικά που έκαναν επάνω στο άλογο. Με το υλικό του βιβλίου του έγινε η ταινία «The Horsemen».
Μετά τον Λώρενς της Αραβίας (φώτο) γύρισε 81 ταινίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εκτός από τα αγγλικά, βέβαια, και τα γαλλικά που ήταν σχεδόν η μητρική του γλώσσα, ο Ομάρ Σαρίφ, πραγματικό όνομα Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, μιλούσε και ελληνικά. Ίσως γιατί γεννήθηκε στην πήκτρα από Έλληνες Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο του Καίρου και προοριζόταν να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας. Από χριστιανός καθολικός έγινε μουσουλμάνος και ονομάστηκε Ομάρ Σαρίφ για να παντρευτεί «την Αλίκη Βουγιουκλάκη της Αιγύπτου», πολύ πριν τον γνωρίσει ο κόσμος με τον Λώρενς της Αραβίας. Γεννήθηκε σα σήμερα 10 Απριλίου, το 1932, και κτυπημένος από αλτσχάιμερ πέθανε από την καρδιά του το καλοκαίρι του 2015 στα 83 του.
Διαβάστε ακόμα: