ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΖΩΗΣ

 

Κάποιοι τύποι που πιθανόν να παρουσιάζουν ένα εντελώς απρόβλεπτο ενδιαφέρον δεν θα τους τρακάρεις σε talk-show της τηλεόρασης, ούτε στα survivor. Είναι τα άτομα που κυκλοφορούν μόνον σε ειδικά επιστημονικά φυλλάδια και βέβαια χωμένα σε κάποια σελίδα εγκυκλοπαίδειας. Είμαστε πια σε εποχή της απόλυτης επικοινωνίας και γι' αυτό στην καθημερινότητα μας, μάλιστα πρώτο πάγκο μπροστά στην κάμερα, κυριαρχούν άδεια μύδια. Δήθεν τραγουδιστές, παρουσιαστές, μοντέλες, γενικώς σελέμπριτυς γάμα εθνικής.

Οδυσσέας Αλντροβάντι. Πανάγνωστος. Κι όμως, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με τη δική του μοναδικότητα. Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου το 1522, ψάξε βρες πόση σκόνη έχει φάει το όνομά του, όσο κι αν δεν ξεπεράστηκε αυτό το πανίσχυρο ερευνητικό πνεύμα, που πέθανε σα σήμερα 4 Μαϊου, το 1605.

Παθιασμένος με τη γνώση. Μεγάλη δίψα να μάθει ό,τι υπάρχει! Φιλοσοφία, φιλολογία, ιατρική, μαθηματικά, νομική, φυσική, όλα τα σπούδασε. Αναδείχθηκε σε κορυφαίο φυσιοδίφη, βοτανολόγο, εντομολόγο. Ένας ορκισμένος μελετητής κάθε μορφή ζωής.

Ο πρώτος βοτανικός κήπος στον κόσμο φτιάχνεται στην Πίζα από τον Λούκα Γκίνι κι αυτός μετέδωσε το ενδιαφέρον για τα φυτά στον Οδυσσέα Αλντροβάντι που η Καθολική Εκκλησία τον κατηγόρησε για αιρετικό και τον κάθισε στο σκαμνί. Τι μαλακίες είναι αυτές που κάνεις, αγόρι μου, να μελετάς τη φύση και ψάχνεσαι μ' αυτά που έχει γράψει ο Αριστοτέλης;

Γλύτωσε το θάνατο διότι τότε ψόφησε ευτυχώς ο Πάπας της Ρώμης. Αντί να δεχθεί τις θρησκευτικές μπούρδες και τις μεταφυσικές ερμηνείες, ο άνθρωπος προσπαθούσε να διερευνήσει τη μάνα φύση όπως αυτή γεννάει φυτά και ορυκτά, ζώα και τέρατα.

Δημιούργησε το Δημόσιο Βοτανικό Κήπο της Μπολώνια το 1568 ο Οδυσσέας και τον διεύθυνε 38 χρόνια. Ήταν γι' αυτόν ένα “θέατρο”, ένας «μικρόκοσμος της φύσης» με 18.000 ποικιλίες φυσικών ειδών και 7.000 αποξηραμένα φύλλα.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΣΧΗΜΟ ΘΗΡΙΟ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕ ΤΗ ΣΚΗΝΗ