Η ΤΡΕΛΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΜΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

 

Καβάλησε ένα παπόρι, με έξοδα του βασιλιά της Ισπανίας, και φορτωμένος μ’ όλα τα συμπράκαλα της επιστήμης του τράβηξε για τους ακόμα άγνωστους τόπους της Λατινικής Αμερικής. Παρέα του ένας ακόμα, Γάλλος αυτός, με την ίδια τρέλα. Με την ίδια δίψα να γνωρίσει και να μελετήσει άγνωστα φυτά και ζώα. Και να διαπιστώσει αν οι θάλασσες σ’ άλλα μέρη είναι όμοιες ή πόσο διαφέρουν με τα νερά της Ευρώπης.

Γερμανός, Βερολινέζος, τότε Πρώσος, ο Φρήντριχ Χάϊνριχ Αλεξάντερ Φράϊχερ φον Χούμπολτ, γιος στρατιωτικού, παντρεύτηκε μια χήρα βαρώνη κι εγκατέλειψε πατρίδα, οικογένεια, για να βρίσκεται στις κορυφές ηφαιστειογενών βουνών, στα πέντε και τα έξι χιλιόμετρα υψόμετρο. Είπαμε. Το πιο ισχυρό κίνητρο στον άνθρωπο. Η γνώση. Η γνώση της γνώσεως.

Δυο είναι οι κατηγορίες. Ψάχνω για να κονομήσω. Άκουσα κάπου ότι υπάρχει υλικό, φυτικό, ζωϊκό, ορυκτό, που αξίζει να το εμπορευτώ. Η δεύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκει ο άνθρωπος μας, ο Χούμπολτ, είναι ερευνούμε για την έρευνα. Δεν κλεινόμαστε μόνο στο υπόγειο εργαστήριο για να βρούμε το νέο φάρμακο για λογαριασμό της πολυεθνικής τάδε.

Ο Χούμπολτ ανακάλυψε, εκτός όλων των άλλων, τη μειωμένη δυναμική του μαγνητικού πεδίου της γης από τους πόλους στον Ισημερινό. Μελέτησε την κοπριά των πτηνών για λίπασμα. Τη χημική σύνθεση της Κασπίας θάλασσας, μετά από επιθυμία του τσάρου της Ρωσίας. Έγραψε ένα βιβλίο, μ’ ένα τρόπο εύπεπτο, κατανοητό, για τη δομή του σύμπαντος, με βάση τις έως τότε γνώσεις, που αμέσως μεταφράστηκε σ’ όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Γεννήθηκε το 1769 και πέθανε σα σήμερα, 6 Μαΐου, το 1859.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΙΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ...