ΤΟ ''ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ'' ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

 

Ο άνθρωπος που πέθανε σα σήμερα 24 Μαϊου, το 1543, με το όνομα Νικολάϊ Κόπερνικ και γεννήθηκε κάπου στην Πολωνία και δεν σπούδασε μονάχα αστρονομία, από πιτσιρίκι ορφανό και από τους δυο γονείς του, είναι ο πρώτος που «ακύρωσε» την ιδέα ότι το κέντρο του σύμπαντος είναι η Γη. Η θεωρία του Κοπέρνικου ταρακούνησε τη θρησκεία και τη φιλοσοφία του τότε γνωστού κόσμου, δηλαδή της Ευρώπης.

Ποια Γη, λέει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ιερέας, υιοθετημένος από θείο του επίσκοπο, . Η Γη είναι πλανήτης, δηλαδή κουνιέται, πιο συγκεκριμένα περιστρέφεται, δεν είναι ακίνητη, ούτε «πατάει» κάπου.

Το ιερατείο όπως είχε πιάσει από το γιακά τον Γαλιλαίο, που είπε ότι η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει, και τον έχει απειλήσει με αφορισμό, έτσι και ένα αιώνα ενωρίτερα την βγήκε και ...διαφωτιστικά στον Κοπέρνικο, για τη θεωρία του, σύμφωνα με την οποία κυρίαρχος και στη μέση των πάντων είναι ο Ήλιος.

Ερωτεύθηκε την αστρονομία την οποία άρχισε να μελετάει ο Κοπέρνικος με το που μπήκε στα 18 του στο πανεπιστήμιο της Κρακόβιας. Στα 22 του στο πανεπιστήμιο της Μπολώνια σπούδασε Δίκαιο, επειδή προοριζόταν να γίνει κι αυτός επίσκοπος όπως ο μπάρμπας του. Τελικά τον έκαναν παπά στα 24, αλλά αυτός δεν έφευγε από την Ιταλία, έμεινε κοντά σε δασκάλους του, τους αστρονόμους.

Ανήσυχο πνεύμα ο Κοπέρνικος την έπεσε στα κείμενα του Πλάτωνα και του Κικερώνα, να δει τι είχαν γράψει για τις κινήσεις της Γης. Σπούδασε και πολιτική οικονομία διότι στα 41 του έγινε κυβερνήτης σε μια περιοχή, και τότε ασχολήθηκε με το κτηματολόγιο(!) και τα δημόσια έσοδα. Εξήντα χρονών πέθανε, αυτός, όχι η θεωρία του που άνοιξε το «Μαύρο Κουτί» στην πτήση της ανθρωπότητας στο διάστημα.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ