Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ

 

Κάποιοι έμαθαν την ύπαρξη του Μονάχου από την Μπάγερν. Άντε και γιατί απ' αυτή την πόλη- κράτος της Γερμανίας προέρχεται ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, ο Όθων, ο Ότο. Κάτι θέλω να πω και το ξεκίνησα από τα ρηχά νερά.

Πόσο φτωχός είναι ο κόσμος! Ωιμέ, ωιμέ, να βροντοφωνάξω λες είμαι στην Επίδαυρο. Από το Μόναχο είναι ο Richard Strauss, μέγας συνθέτης, από τους κορυφαίους κλασικούς. Ο καλύτερος στον καιρό του, ο σπουδαιότερος στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, από τον Βάγκνερ και μετά ουδείς άλλος με μεγαλύτερη συμβολή στην όπερα. Ο Ρίχαρντ Στράους συνέθεσε το πρώτο του έργο σε ηλικία έξι χρονών και μέχρι τα 85 του δεν σταμάτησε να γράφει μουσική.

Βεβαίως είναι φτώχεια, εκατομμύρια των εκατομμυρίων ανθρώπων να μη γνωρίζουν ένα έργο του κοσμογυρισμένου σε Ευρώπη και Αμερική μουσικού, ο οποίος ήταν και μάγος στη διεύθυνση ορχήστρας.

Τι κάνει καλύτερη τη ζωή σου; Και το καλό φαγητό, δεν λέω, το καλό στρώμα που κοιμάσαι, το καλό ποδόσφαιρο που βλέπεις, όπως μια βόλτα στην εξοχή. Και η τέχνη, όμως! Η μουσική εκείνη με την αξία τη διαχρονική. Ε, δεν είναι φτώχεια, κάποιος να μην αισθάνεται τη στέρηση, όταν δεν έχει βάλει στη ζωή του μια μεγάλη μουσική, ένα σπουδαίο έργο συγγραφέα;

Κάνω αυτές τις σκέψεις με την ευκαιρία της γέννησης, Ιούνιο του 1864, τουο Ρίχαρντ Στράους. Τι έγραψε; Τα άντερά του. Και προκάλεσε, χωρίς να ΄ναι αυτός ο στόχος του. Αλλοίμονο. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί αυτό που του 'ρχεται, δεν το μαγειρεύει για να αρέσει, ούτε να προκαλέσει. Ο ίδιος είπε: ''Δεν υπάρχει αληθινός καλλιτέχνης που να μην αμφισβητήθηκε από την πλειονότητα των συγχρόνων του''.

Στην προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε σοπράνο Εβραία, περίεργη γυναίκα αλλά τα πέρασε καλά μαζί της. Ο Γκαίμπελς του πρότεινε να γίνει αφεντικό στο κρατικό γραφείο μουσικής και δέχθηκε. Δεν έγινε μέλος του κόμματος, παρέμεινε απολιτίκ και μετά την αποναζικοποίηση οι δυτικοί δεν τον θεώρησαν καθεστωτικό. Πέθανε Σεπτέμβριο του 1949.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ