ΚΟΥΦΑΛΑ ΠΕΡΙΩΠΗΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Όλοι μιλάνε για τον Μέγα Αλέξανδρο, όχι για τον πατέρα του, τον μέγα Φίλιππο. Η Ιστορία δεν τον κατέγραψε Μέγα, όμως ήταν μέγας. Τεράστιος. Πολεμιστής γεννημένος. Πολεμισταράς. Πολέμαρχος. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο που τον έκαιγε περισσότερο από το να κατακτά. Να πολεμάει και να κατακτάει, πόλεις και ανθρώπους.
Αν υπάρχουν δέκα άτομα τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια που με τις πράξεις τους δείχνουν στον πιο ακραίο βαθμό πόσο άγριο θηρίο είναι ο άνθρωπος, ένας απ' αυτούς τους 10 είναι ο βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β' που γεννήθηκε σα σήμερα 30 Ιουλίου, το 383.
Πανύψηλος, μεγαλοπρεπής. Ιδιοφυής και γοητευτικός. Πανούργος και μηχανορράφος. Καμία σχέση με τον ευγενή Αλέξανδρο, που δεν ανέπτυξε υποκρισία, δολιότητα. Ο Φίλιππος ήταν ένα αδίστακτο παλΙοτόμαρο, χαρισματικός ηθοποιός και ασυναγώνιστος στην ικανότητά του να δωροδοκεί.
Λέμε αλήθειες. Λέμε γεγονότα. Συγκεκριμένα πράγματα. Μια κουβέντα του αποδυτηριάκια. Ο Φίλιππος λες να βγήκε από την ίδια κοιλιά της μάνας που γέννησε τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή. Ταλαντούχοι κυβερνήτες και οι δυο τους αιφνιδίαζαν τόσο με την κτηνώδη συμπεριφορά τους, όσο και με τα καλοπιάσματά τους. Στα παπάρια τους ο λόγος τους, η τιμή τους, η αξιοπρέπειά τους. Έκαναν ό,τι πιο καταδικαστέο προκειμένου να πετύχουν αυτό που ήθελαν ως εξουσιαστές.
Σειρά να γίνει βασιλεύς στην Μακεδονία, μία ασήμαντη περιοχή τότε στα χρόνια του Φίλιππου, ήταν ο ανηψιός του Αμύντας. Ο πατέρας του Αλέξανδρου ήταν ο κηδεμόνας του ανήλικου βασιλόπαιδου, το οποίον δεν το δολοφόνησε, προς γενική κατάπληξη όλων των ιστορικών. Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί. Γιατί γλύτωσε το παλληκάρι από τον θείο του Φίλιππο όταν αυτός πήρε νταηλίκι το θρόνο, στα 23 του χρόνια.
Νέος ακόμα ο Φίλιππος έκατσε τρία χρόνια στη Θήβα, την τρίτη μεγάλη δύναμη στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και την Σπάρτη. Στη Θήβα μελέτησε το πως διαχειρίζονταν την εξουσία ο Επαμεινώντας και ο Πελοπίδας. Αποφοίτησε, λοιπόν, από το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη της εποχής.
Αναδείχθηκε σε μέγα βασιλέα. Γέννημα του πολέμου, και μέγιστη τσούλα της πολιτικής. Έδιωξε από την Μακεδονία τους βάρβαρους, Ιλύριους, Θράκες, Παιόνες, Γότθους. Δημιούργησε την ανίκητη μακεδονική φάλαγγα ο εφευρέτης της σάρισσας. Δεν σταμάτησε να πολεμάει. Ελληνικές πόλεις τις έκανε καλοκαιρινές. Με τη στρατιωτική του υπεροχή, αλλά και την πουστιά του. Ο παλιόπουστας. Η φύση του τον έσπρωχνε να ενεργεί και πονηρά. Τον δολοφόνησε στα 47 του χρόνια ένας από τους εραστές του.
Διαβάστε ακόμα: