Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ

 

Είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που γεννήθηκε ποτέ. Ο Ναπολιτάνος Ενρίκο Καρούζο. Όχι, δεν θα ήταν Μεσόγειος. Τον ακούς και φεύγεις. Πού πας; Εκεί που σε στέλνει η ευλογημένη από όλους τους ανέμους φωνή του Καρούζο. Στον εαυτό σου.
Έχεις πρόβλημα όταν ακούς Καρούζο και επιτόπου δεν κόβεις εισιτήριο για το υπερπέραν. Έχεις ελλείψεις, εάν και με τη βοήθεια του δεν επικοινωνείς με το πέραν, με το πέραν του πέρατος.

Γράφω αυτά τα ψιλά με αφορμή ότι ο Ιταλός τενόρος, της όπερας βέβαια, το 1902, γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης που η φωνή του αποτυπώνεται σε δίσκο γραμμοφώνου. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μιλάνο ηχογραφεί δέκα άριες και εισπράττει το σεβαστό ποσό των 5.000 δολαρίων.

Ο Enrico Caruso γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1873 και πρωτοεμφανίστηκε στη Νάπολι τον Μάρτιο του 1895. Μετά από τρισήμισυ χρόνια πήρε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο και τον Μάιο του 1902 τραγουδάει στο Coven Garden, στο Λονδίνο

Πέθανε μόλις 48 χρονών, σα σήμερα στις 2 Αυγούστου, το 1921, και με φρικτό θάνατο, σε ξενοδοχείο. Μορφίνη του δίνανε να κοιμηθεί, να μην πονάει. Μας άφησε τη φωνή του στους δίσκους, κοντά στα 300 τραγούδια.