Εκαψαν τα βιβλια του…

 

Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά και σκληρά. Στα 15 του άρχισε το μεγάλο του ταξίδι διασχίζοντας τη Νορβηγία, ενώ συνάμα ασκούσε διάφορα επαγγέλματα. Ήθελε να βρεθεί μόνος και να ακούει τις σκέψεις του. Επίσης περιπλανήθηκε δύο φορές στις Η.Π.Α., με το βιβλίο να τον συντροφεύει σε κάθε του βήμα.

Αυτό το ιδιαίτερο παιδί έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του κόσμου με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1920. Το βιβλίο του «Η πείνα» φιγουράρει μέσα στα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών. Η ζωή του παράξενη και απρόβλεπτη όσο και η σκέψη του. Ελάτε να διαβάσουμε γι΄ αυτόν…

Ο Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun) γεννήθηκε σα σήμερα 4 Αυγούστου, το 1859, ήταν Νορβηγός λογοτέχνης, πρωτίστως γνωστός για το αριστούργημά του Ευλογία της γης. Συγγραφείς, όπως οι: Thomas Mann, Franz Kafka, Maxim Gorky, Stefan Zweig, Henry Miller,Hermann Hesse, και Ernest Hemingway, θεωρούν τον Hamsun «πατέρα της μοντέρνας λογοτεχνίας».

Εν γένει ο Χάμσουν έχει χαρακτηριστεί ως ηγετική φυσιογνωμία της νεορομαντικής εξέγερσης και θεμελιωτής της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το 1888 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη. Το 1909 παντρεύτηκε την γυναίκα η οποία και στάθηκε δίπλα του σε όλη του τη ζωή. Μια ζωή κατά την οποία έγραψε πάνω από 20 μυθιστορήματα, ποίηση, διηγήματα, ταξιδιωτικά και μερικές εκθέσεις.
Και ξαφνικά, μετά τον Δεύτερο Βόρειο Πόλεμο υιοθέτησε όλο και πιο συντηρητικές απόψεις. Έγινε επίσης γνωστός ως εξέχων υποστηρικτής της Γερμανίας και του γερμανικού πολιτισμού, και μανιώδης εχθρός του βρετανικού ιμπεριαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης. Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τη συμπάθειά του προς τον Χίτλερ, ο οποίος…

Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr