YOU TALKIN' TO ME?

 

Ρόμπερτ ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο (φώτο). Ποιος ο καλύτερος από τους δυο μεγάλους; Έχεις να κάνεις με μεγάλους, με πολύ μεγάλους. Με τεράστιους. Δύσκολα να μην τους θαυμάζεις αν σ' αρέσει ο σινεμάς. Τους βλέπεις και διαπιστώνεις τη διαφορά από τους άλλους της γενιάς τους. Ιταλικής καταγωγής Αμερικάνοι και οι δυο, από τα 13 τους σε συμμορίες του δρόμου, γεννημένοι στη Νέα Υόρκη, το 1940 ο Πατσίνο, το 1943 ο Ντε Νίρο, σα σήμερα 17 Αυγούστου. Γιατί να πέσω στο γνωστό λούκι, ποιος ο καλύτερος από τους δυο;

Κι όμως, υποκύπτεις στην... πρόκληση και δίνεις την απάντηση. Ο Θεοδωράκης είναι καλύτερος του Χατζηδάκη. Ο Παπανδρέου, όχι ο Καραμανλής. Η Καρέζη καλύτερη από την Βουγιουκλάκη. Ο Μπιθικώτσης από τον Καζαντζίδη. Ο Μάρλον Μπράντο από τον Πωλ Νιούμαν. Ποιο, αλήθεια, το νόημα στο αιώνιο ερώτημα;

Έλεγα, λοιπόν, ότι την είχα πατήσει κι εγώ κι έδωσα την απάντηση στον εαυτό μου. Με διαφορά στήθους καλύτερος είναι ο Robert Mario De Niro από μάνα ζωγράφο και πατέρα γλύπτη και ποιητή. Μετά από χρόνια άλλαξα γνώμη, ίσως γιατί με κούρασε ο Ντε Νίρο, γιατί το 'ριξε στις αρπακτές και σε αρκετές ταινίες επαναλάμβανε τον κινηματογραφικό του εαυτό.

Έχω τρομάξει με τις ερμηνείες του Ρόμπερτ ντε Νίρο στο ''Οργισμένο Είδωλο'' που του έδωσε το Όσκαρ, στο ''Ακρωτήρι του Φόβου'', στο ''Ταξιτζή'' με τη μνημειώδη ατάκα ''You talkin' to me''. Τέλος πάντων,τελικά, κατέληξα ότι ο Alfredo James "Al" Pacino είναι υπέρτερος. Αν αυτό έχει κάποια σημασία στην εκτίμηση δυο κορυφαίων στη δουλειά τους.

Με την ευκαιρία να προσθέσω τούτο. Δεν αγνοώ αυτό που νοείται ''προσωπικότητα''. Σύμφωνοι, ο ηθοποιός είναι εργαλείο του σκηνοθέτη και, ακόμα, οφείλει να υπηρετήσει το ρόλο του, το στόρυ της ταινίας. Πως, όμως, να αγνοήσεις τη θηριώδη υποκριτική ικανότητα ενός Ντε Νίρο και ενός Πατσίνο οι οποίοι έχουν τη δύναμη να απογειώσουν, όχι απλά να ενσαρκώσουν το ρόλο.

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, πριν βγει στο θέατρο, στη σχολή είχε την τύχη να πέσει στην Στέλα Άντλερ, την δασκάλα του Μάρλον Μπράντο. Στα 20 του, το 1963, έπαιξε για πρώτη φορά στο σινεμά και από τότε γύρισε περισσότερες από 90 ταινίες. Παντρεύτηκε δυο γυναίκες, την μια δυο φορές, έκανε πέντε παιδιά και παραμένει... άγαμος.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ