ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ

 

Είναι ο πιο γνωστός ζωγραφικός πίνακας στον κόσμο. Η Τζοκόντα του τεράστιου, του ανεπανάληπτου, του θεϊκού Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Δημιουργήθηκε πριν 500 τόσα χρόνια το πορτραίτο γυναίκας με συγκρατημένο, όμως τόσο μοναδικό, εκφραστικό χαμόγελο, υποψία χαμόγελου, σε πίνακα 79 επί 53 εκατοστά. Δεν έχει σταματήσει να προκαλεί συζητήσεις και μελέτες το αινιγματικό ύφος της Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα.

Γράφουμε αυτές τις πρόχειρες αράδες με την ευκαιρία ότι στις 21 Αυγούστου σα σήμερα, το 1911, κλάπηκε από το Λούβρο ο πίνακας που τον μελέτησε και ο Σίγκμουντ Φρόυντ. Ποιο ήταν το σχόλιο του πατέρα της ψυχανάλυσης; “Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα κρύβει τον έρωτα του Ντα Βίντσι για τη μητέρα του”. Ο ιδιοφυής Λεονάρντο ήταν ομοφυλόφιλος. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου το 1452 από Τουρκάλα δούλα, ψάξε βρες, ένας μπάσταρδος με θεία επιφοίτηση, με θείο χάρισμα.

Επειδή έχει πέσει πολύ και ατελείωτη ανάλυση, έχουν διατυπωθεί πάμπολλες θεωρίες για το “μυστικό” που κρύβεται στα μάτια της Τζοκόντα, να αναφέρω μόνον τούτο: Ιταλοί ερευνητές έχουν καταλήξει πως στη σκούρα καφεπράσινη ίριδα του αριστερού οφθαλμού της υπάρχουν μικροσκοπικά γράμματα ζωγραφισμένα που αποτελούν κλειδιά για την ταυτότητα αλλά και τη συμβολικότητα της εικονιζόμενης.

Γνωστό ότι ο Ντα Βίντσι έκανε ζωγραφική με “εσωτερικότητα”, έπαιζε με σύμβολα και κώδικες και περνούσε μηνύματα, μέσα και από την “πόρτα” της ψυχής, τα μάτια. Γι' αυτό σπάνε το κεφάλι τους κάποιοι που αναγνωρίζουν τη μεγαλοφυία του μέγιστου καλλιτέχνη, προκειμένου να πλησιάσουν το πνεύμα του.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΙΔΙ