ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗ

 

Γεννήθηκε στα πούπουλα. Αριστοκράτης και πάμπλουτος. Ήταν τυχοδιώκτης, όμως. Άνθρωπος της δράσης Και επειδή ήταν και ικανός και φιλόδοξος, επόμενο να γράψει την αξιοσημείωτη προσωπική του ιστορία. Να ζήσει από πρώτο τραπέζι πίστα τις περιπέτειες της εποχής του.

Μαρία Ιωσήφ Παύλος Ζιλμπαίρ ντε Μοτιαί. Αυτός είναι ο μαρκήσιος του Λαφαγιέτ, που βγήκε από την κοιλιά της μάνας του το 1757, στις 6 Σεπτεμβρίου σα σήμερα. Ως γόνος πολύ παλιάς οικογένειας, πριν παντρευτεί στα 17 του κιόλας, είχε μυηθεί στην μασονική στοά και επιτόπου βρέθηκε στην αυλή του Λουδοβίκου.

Δεν γούσταρε τον βασιλιά “ο μαρκήσιος Λαφαγιέτ”, όπως έτσι πέρασε στην Ιστορία, ούτε έκανε κέφι τη ζωή στο παλάτι. Τράβηξε στην Αμερική όπου γινόταν ο χαμός με το ξεσηκωμό των αποίκων και τον εμφύλιο πόλεμο. “Θέλω να υπηρετήσω απλός στρατιώτης εναντίον των Άγγλων” είπε ο Γάλλος στον επίσης μασώνο αρχιστράτηγο των επαναστατημένων Τζωρτζ Ουώσιγκτον. Είδε ο άλλος με ποιον είχε να κάνει και στα 20 χρόνια του ο Λαφαγιέτ παίρνει τον τίτλο του στρατηγού.

Διακρίνεται στις μάχες ο μαρκήσιος αλλά, επειδή έχει βάλει υψηλά τον προσωπικό του πήχυ, επιστρέφει στην Γαλλία, η οποία είναι μπλεγμένη στον Αμερικανικό Εμφύλιο και κόντρα με την μητροπολιτική Αγγλία. Με 6.000 Γάλλους φαντάρους ο Λαφαγιέτ επιστρέφει στην Αμερική! Και γίνεται “ο ήρωας των δύο κόσμων” όταν νικάει τον Άγγλο λόρδο Κορνουάλις στη μάχη της Βιρτζίνια.

Στην Γαλλία, πάντα αντιμοναρχικός ο αριστοκράτης, ο πλουτοκράτης Λαφαγιέτ παίρνει το μέρος της επανάστασης του 1789. Γεννήθηκε το 1757, σα σήμερα στις 6 Σεπτεμβρίου και πέθανε Μάιο του1834, αφού τα είχε βάλει και με τον Ναπολέοντα, επειδή κυβερνούσε αυτοκρατορικά, όχι δημοκρατικά.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ...