Το ξυλο βγηκε απ΄ τον παραδεισο

 

Κουβέντα με αφορμή ότι χθες ξεκίνησαν τα σχολεία. Η μυθική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν. Ήταν η ταινία που όταν τέλειωσε κλαίγαμε επειδή... τέλειωσε. Δεν θέλαμε οι σκηνές μέσα στην τάξη ή με τις μαθήτριες και τους καθηγητές να τελειώσουν ποτέ… Η Λίζα Παπασταύρου, ο Πάνος Φλωράς, ο «βεβαίως…, βεβαίως» … και φυσικά η αξέχαστη σε όλους μας… Γιαδικιάρογλου ήταν τα πρόσωπα που μας έμειναν αξέχαστα και ακόμα τα νοσταλγούμε.

Εκτός του ότι η ταινία έχει μείνει κλασική, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις γνωστότερες και επικερδέστερες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο ρόλος της μαθήτριας, Λίζας Παπασταύρου, εκτόξευσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την έκανε σταρ. Από αυτήν την ταινία του 1960 και μέχρι την Αλίκη στο Ναυτικό(πάλι του Σακελλάριου) η Βουγιουκλάκη έκανε τις καλύτερες ταινίες της. Μετά… ας τα καλύτερα.

Παραλειπόμενα

· Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες των κινηματογράφων τη σεζόν 1959-60 και έκοψε 239.530 εισιτήρια – δηλαδή η Νο 1 ταινία της χρονιάς ανάμεσα από 52 εκείνης της σεζόν.

· Εκτός του ότι πήρε καλές κριτικές, έσπασε και κάθε ρεκόρ εισιτηρίων, αφού, μόλις από την πρώτη εβδομάδα έκοψε πάνω από 100.000 εισιτήρια.

· Αρχικά ήταν θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου.

· Το έργο είχε ανέβει το 1944, και το ρόλο της Παπασταύρου τον ερμήνευσε η Μαρία Καλουτά.

· Η κινηματογραφική μεταφορά, είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που κατά τη χειμερινή περίοδο άνοιξαν και οι θερινοί κινηματογράφοι, για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν το κοινό, το οποίο ήθελε απεγνωσμένα να τη δει. Η ταινία πιθανολογείται πως είναι η πιο αγαπημένη ταινία στην Ελλάδα, καθώς μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια, την είδαν πάνω από δέκα εκατομμύρια Έλληνες.

· Η Αλίκη λάτρεψε την Λίζα και όνομα της… εξ ου και το χρησιμοποίησε και σε άλλες ταινίες

· Όταν η Αλίκη μπήκε στο Νοσοκομείο, για μια επέμβαση…

Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr