Η ''ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ'' ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΚΗ

 

Η «Φιλική Εταιρεία» άναψε τη φλόγα της Επανάστασης του 1821. Μια εντελώς συνωμοτική ομάδα από αληθινά ένθερμους πατριώτες που δεν άντεχαν να ζήσουν και να πεθάνουν με την Ελλάδα τους σκλαβωμένη στον ασιάτη βάρβαρο κατακτητή. Τελικά, στην πορεία στράβωσε ο έργο.

Η «Φιλική Εταιρεία» πρωτοξεκίνησε ανήμερα του Τιμίου Σταυρού, σα σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, το 1814. Μήπως δεν ζούμε στην Ελλάδα και γι' αυτό δεν ακούσαμε κάτι επετειακό, μια κάποια εκδήλωση που να θυμίζει, που να τιμά την ημέρα εκείνη του 1814 στο σπίτι του Νικολάου Σκουφά, στην Οδησσό. Όταν αυτός βρέθηκε μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Θανάση Τσακάλωφ.

Αυτοί οι τρεις θεωρούνται και είναι οι πρωτοενεργοί, οι πρωτοστάτες της Φιλικής Εταιρείας, που σύντομα έβγαλε ρουφιανές, καρφώματα, συκοφαντίες κι άλλα συναφή, όσα χαρακτηρίζουν τον Έλληνα στη μεγάλη Ιστορία του. Δεν είναι λίγοι οι φιλικοί που δολοφονήθηκαν μπαμπέσικα ως προδότες από συντρόφους. Και όσο διαρκούσε η επανάσταση, οι πρωτεργάτες και όλοι όσοι ακολούθησαν τη μεγάλη Ιδέα για την πατρίδα, τόσο ξεχνούσαν, απομακρυνόντουσαν από το πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας. Το ιστορικό υλικό είναι πλουσιότατο και ξεκάθαρο. Δεν επιτρέπει παρερμηνείες και παραμυθίες.

Το άλλο το περίεργο. Ο Έλληνας από την αρχαιότητα αλλά και υστερότερα πάντα κινούνταν στο φως, μακριά από το σκοτάδι, δεν του ταιριάζουν τα μασωνικά μυστήρια. Τα οποία, βέβαια, ήταν απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προστατευθεί η μυστικότητα και να περπατήσει η ιερή υπόθεση της απελευθέρωσης.

Είχε θρησκευτικό χαρακτήρα η μύηση του υποψήφιου φιλικού και ο Όρκος του δινόταν παρουσία ιερέως (εικόνα). Η οργάνωση αντέγραψε κώδικες του μασονισμού, που την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στους φιλελεύθερους και προοδευτικούς κύκλους της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟΣ