Ο Αχιλλεας και ο Πατροκλος ηταν ζευγαρι;

 

Καινούργιες θύελλες συζητήσεων προέκυψαν πάλι για το γνωστό θέμα. Πως ήταν ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα, τι σημαίνει «εραστές» στην αρχαία Ελλάδα, τι σημαίνει αντρική φιλία στην αρχαία Ελλάδα… Και τελικά ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος ήταν ζευγάρι; Και όλα αυτά γιατί κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το τραγούδι του Αχιλλέα».

Η Madeline Miller, η νεαρή συγγραφέας του βιβλίου έγραψε ένα ερωτικό μυθιστόρημα στο οποίο μιλάει για τη σχέση ανάμεσα στον Αχιλλέα και στον Πάτροκλο. Μέσα από την ιστορία που αφηγείται, ψάχνει να δει, αν όντως αυτό ήταν το πρώτο gay ζευγάρι στην ιστορία και αν μπορούν οι ήρωες της «Ιλιάδας» σήμερα να γίνουν πρότυπα όσων διαχωρίζουν την ομοφυλοφιλία από τη θηλυπρέπεια.

 

«Το τραγούδι του Αχιλλέα», είναι μια φρέσκια αφήγηση, που παραμένει ευλαβικά πιστή στην «Ιλιάδα» του Ομήρου και την οποία μας εξιστορεί ο Πάτροκλος. Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στη Βοστώνη και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια, παρακολουθεί την πορεία της ξεχωριστής και αμφίσημης σχέσης του Πάτρικλου με τον Αχιλλέα, από την παιδική τους ηλικία μέχρι τη στιγμή που κορυφώνεται το ανθρώπινο δράμα στην Τροία, με τον τραγικό θάνατο του πρώτου και την αυτοκαταστροφική οργή του δεύτερου.

Όπως καταλαβαίνετε το μυθιστόρημα μάλλον θα είναι κλασσική αμερικανιά, ένα κλασικό «love story» ανάμεσα σε δύο άνδρες το οποίο ήδη πολλοί χαρακτήρισαν… «sexy».
Η ίδια η συγγραφέας σε μια συνέντευξη της είπε: «Πάντα στην Ιλιάδα με καθήλωνε εκείνη η τρομακτική στιγμή που σκοτώνεται ο Πάτροκλος και τον Αχιλλέα τον κυριεύει η οδύνη και η οργή. Μέχρι τότε ο Αχιλλέας δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του και την υστεροφημία του. Όταν, όμως, μαθαίνει τα νέα για τον θάνατο του συντρόφου του, αρχίζει να παραλογίζεται από την απώλεια του χαμένου έρωτα, πράγμα απολύτως ανθρώπινο, που σου προκαλεί τη συμπόνια. Ήθελα να καταλάβω ποιος ήταν αυτός ο άνδρας και γιατί έγινε τόσο σημαντικός για τον Αχιλλέα, ήθελα να κατανοήσω γιατί ο χαμός του καταρράκωσε τον λαμπρότερο των Ελλήνων. Ο Όμηρος μας είπε για το…

Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr