ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΠΕ ''ΟΧΙ'' ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

 

Δεν ήταν ο Φειδίππιδης αυτός που έτρεξε από τον Μαραθώνα στο Φάληρο για να αναγγείλει την ήττα των Περσών, να προλάβει να πει «Νενικήκαμεν» πριν σωριαστεί νεκρός. Ένας άλλος, άγνωστος ημεροδρόμος, του οποίου το όνομα δεν κράτησε η Ιστορία, ήταν αυτός που έκανε μονοκοπανιά τη μεγάλη διαδρομή, στην οποία οφείλεται το μέγιστο αγώνισμα των ολυμπιακών αγώνων, ο Μαραθώνιος δρόμος.

Ο Φειδίππιδης, πράγματι ένας ξακουστός δρομοκήρυκας, της εποχής της Μάχη του Μαραθώνα, ήταν εκείνος που έτρεξε από την Αθήνα στην Σπάρτη, μόλις έκανε απόβαση στην παραλία του Μαραθώνα ο περσικός στόλος. Να γνωστοποιήσει τον κίνδυνο στους Σπαρτιάτες, να τσακιστούν να έρθουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό μαζί με τους Αθηναίους.

Οι Σπαρτιάτες, όμως, πολύ περισσότερο θεούσες από όλους του άλλους Έλληνες, δεν το κούνησαν ρούπι. Επειδή δεν τους το επέτρεπε η... φάση του Φεγγαριού. Αν ξεκινούσαν για πόλεμο μ’ αυτή την Σελήνη, τότε θα προκαλούσαν την οργή των Θεών.
Λέμε και δυο λόγια με αφορμή τη μάχη του Μαραθώνα, που υπολογίζεται να έγινε σα σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, το 490. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι έγινε στις 13 ή 14 Αυγούστου, όμως μην κολλήσουμε σ' αυτό.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ... ΛΑΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ