Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

 

Ο ένας από τους τρεις είναι ο Ευριπίδης. Ο ένας από τους τρεις αρχαίους τραγικούς ποιητές. Με τα δράματα που έγραψε και παίχθηκαν στο θέατρο μας είπε στους αιώνες των αιώνων ποιο είναι αυτό το τέρας που λέγεται άνθρωπος, Ό,τι του έστελνε ο Άλλος από το υπερπέραν, ό,τι ο ίδιος έκρινε πως οφείλει να μας πει, με τη σκέψη του και το χέρι του, το έκανε μέσα από τις τραγωδίες του.

Αντίθετα από τους άλλους δύο της αγίας τριάδας, τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή κατά σειρά ηλικίας, ο νεώτερός τους Ευριπίδης γύρισε την πλάτη στην πολιτική και την κοινωνική ζωή. Δεν είχαν να του πουν τίποτα ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης της εποχής του, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής. Πάρτε δρόμο, ρε, αρχιψευταράδες, είστε φτηνοί, μεταχειρισμένοι.

Λένε ότι γεννήθηκε στην Σαλαμίνα, μάλιστα την ημέρα, την παραμονή της μεγάλης Ναυμαχίας, όπου πολέμησε εκεί ο Αισχύλος και ο πιτσιρικάς Σοφοκλής ήταν παρών στο χορό των επινικίων. Ο Ευριπίδης έζησε στην περιοχή που σήμερα λέγεται Χαλάνδρι. Τι γκαντεμιά! Παντρεύτηκε γυναίκα που ξενοπηδιότανε, την έδιωξε, ξαναπαντρεύτηκε άλλην κι αυτή του φόραγε περισσότερο και μεγαλύτερα κέρατα.

Καμία σχέση, καμία επιρροή από τα τραύματα της προσωπικής του ζωής οι τραγωδίες του, Μήδεια, Εκάβη, Ηλέκτρα, Ελένη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Ανδρομάχη, Άλκηστις, Τρωάδες, Φοίνισσαι, Ικέτιδες, Ηρακλείδαι, Ορέστης, Ηρακλής, Ιππόλυτος, Ίων, Ρήσος κ.α. Τα άντερά του έγραψε ο άνθρωπος.

Ήταν αθλητής στο σκληροτράχηλο παγκράτιο και στην πυγμαχία, αλλά έγινε εχθρός του αθλητισμού και τα παράτησε. Μην τον πεις άθεο, άλλο ότι αμφισβήτησε την ύπαρξη των Θεών. Θεωρούσε πουστάνθρωπους τους Σπαρτιάτες, τους νικητές του Πελοποννησιακού Πολέμου, δόλιους, μισητούς. Ο Ευριπίδης γεννήθηκε σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου το 480 και πέθανε 74 χρονών, το 406.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ LIFTING ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ