Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΥΑ HALLOWEEN

 

Αύριο, πρωτομηνιά Νοεμβρίου, είναι η Ημέρα των Νεκρών, γιορτή των Μεξικάνων, που έρχεται από παλιά, πολύ παλιά, αλλά με τους χρόνους και τους καιρούς μπασταρδεύτηκε και έχασε το αρχικό της νόημα. Το ίδιο έγινε και με το Halloween, που έχει τη δική του νύχτα κάθε χρόνο απόψε, τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

Οι χριστιανοί, γάτες στην κατασκευή και το λανσάρισμα της νέας θρησκείας, της δήθεν ενάντια στην ειδωλολατρία, πούλησαν το παραμύθι τους από τη μία και από την άλλη δεν αγνόησαν τις παραδοσιακές γιορτές. Έτσι, λοιπόν, το Χαλοουίν είναι μία παραλλαγή από κέλτικο τελετουργικό, αλλά έκαναν στην άκρη το μεταφυσικό και παγανιστικό του στοιχείο.

Μιλάμε σοβαρά τώρα για μαλακίες, τις οποίες τις έπαιρναν στα σοβαρά οι παλιοί λαοί, οι προχριστιανικοί. Οι Μεξικάνοι με την Dia de los Muertos, την Ημέρα των Νεκρών, γιόρταζαν την ύπαρξη των πεθαμένων, τους οποίους καλούσαν μία φορά το χρόνο να πιουν κρασί, να κουβεντιάσουν, να παίξουν πρέφα. Φαντάσματα και πνεύματα παίζουν και στο Χαλοουίν (All- hallow- Even), αλλά σήμερα ο μυστικιστικός χαρακτήρας έχει πάει περίπατο. Είναι μία γιορτή να διασκεδάσουν τα παιδιά.

Να, όμως, που ο κόσμος δεν ξυπνάει. Ναι μεν, παραδοσιακές γιορτές που έχουν σχέση με το θάνατο, συγκεκριμένα με νεκρούς, τις παίρνεις στην πλάκα, αλλά ο άνθρωπος συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένος σε ακατανίκητες προλήψεις.

Σα σήμερα, λοιπόν, 31 Οκτωβρίου, τα παιδιά μεταμφιέζονται το βράδυ με στόχο να τρομάξουν και ως ψευτονεκρικές φιγούρες επισκέπτονται φιλικά σπίτια για το trick or tear. Να κάνουν μία «φάρσα ή κέρασμα». Να τους κεράσουν γλυκά ή κάτι άλλο, σ’ αυτή την παραλλαγή της ελληνικής αποκριάς.

Το έθιμο θέλει και την αληθινή κολοκύθα, που γίνεται φαναράκι. Αυτό το πήραν από τους Ιρλανδούς, ένα μύθο ιρλανδικό όπου κάποιος Τζακ εξαπάτησε τον διάολο. Γι' αυτό οι Ιρλανδοί, τοποθετούν στο παράθυρο μία κολοκύθα ή πατάτα με κερί, προκειμένου να κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΟ...