ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ

 

Έκανε μαγικά κόλπα μπροστά στα μάτια του κόσμου, των θεατών και προκαλούσε το θαυμασμό. Ο απαράμιλλος μαιτρ των “αποδράσεων”. Τον δένανε με σχοινιά, με αλυσίδες, του φορούσαν χειροπέδες, ζουρλομανδύα κι αυτός απελευθερωνόταν. Ο θρύλος. Το όνομά του, Χουντίνι, ταυτίστηκε με τη μαγεία. Όχι τον πνευματισμό, τους διάφορους μέντιουμ, που τους θεωρούσε απατεώνες. Και τους προκαλούσε, και τους γελοιοποιούσε.

Ο ''μάγος της εξαπάτησης'' Χάρυ Χουντίνι, το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, μετά από κάθε παράσταση εξηγούσε στους θεατές το “κόλπο” του. Τι ήταν αυτό που έκανε, πως έστηνε το μαγικό του. Όλα φανερά.

Μια ημέρα, το 1926, έδινε διάλεξη στον Καναδά για τους παραμύθηδες πνευματιστές που κοροϊδεύουν τον κόσμο, και ζήτησε έναν εθελοντή. Ποιος θα με κτυπήσει όσο γίνεται πιο δυνατά στην κοιλιά, να δείτε ότι αντέχω τον πόνο, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα. Ένας μποξέρ του έδωσε μία και τον ξάπλωσε κάτω, λέγεται ότι τον τραυμάτισε στην σκωληκοειδίτιδα, τον πήγαν στο νοσοκομείο. Πέθανε μετά από λίγες ημέρες, στις 31 Οκτωβρίου σα σήμερα, το 1926.

Ούγγρος, Εβραίος, ο Έρικ Βάϊς γιος ραβίνου, ένα από τα επτά παιδιά του, γεννήθηκε Μάρτιο του 1874 στη Βουδαπέστη. Η οικογένεια, όταν ο Έρικ ήταν 4 χρονών, μετανάστευσε στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Το πρώτο του κόλπο το έμαθε στα 13 του, στη Νέα Υόρκη και στα 17 πια ήταν επαγγελματίας σώουμαν. Στα 19 του γνώρισε μια χορεύτρια και τραγουδίστρια, την παντρεύτηκε και την έκανε βοηθό του επί σκηνής για 30 χρόνια. Ατέλειωτες περιοδείες στην Αμερική και την Ευρώπη.

Πρόσφερε σε κάθε εμφάνιση 100 δολάρια σ' όποιον τον δέσει κι αυτός δεν καταφέρει να λυθεί. Ποτέ δεν πλήρωσε θεατή!. Έχει το “αστέρι” του στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ, διότι γύρισε 7 ταινίες στον κινηματογράφο, το βωβό.

Ήταν ο “βασιλιάς της τράπουλας” επειδή έκανε πολλά κόλπα με τραπουλόχαρτα. Το πιο μεγάλο κατόρθωμα του Χουντίνι, που έβρισκε τρόπους να βγαίνει και από αμπαρωμένα κελιά φυλακών, ήταν το 1913. Τον κρεμάσανε ανάποδα μέσα σε γυάλινο θάλαμο γεμάτο νερό. Ο θρίαμβος του. Σ' ένα άλλο μαγικό του, το 1918, στη Νέα Υόρκη μπροστά στους θεατές εξαφάνισε έναν ελέφαντα 10 τόννων.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΩΦΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΑΤΖΗΣ