Ιδιοφυης και ντυμενος στα μαυρα

 

Ως παιδί δύο δασκάλων σε μια επαρχία στην νοτιοδυτική Γαλλία, δεν είχε περιθώρια να ασχοληθεί με τις τέχνες ή την… αρχιτεκτονική. Οι εκπαιδευτικοί της εποχής εκείνης πίστευαν ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν φιλολογία ή μαθηματικά. Στο σπίτι τους δεν υπήρχε κανενός είδους καλλιτεχνική παιδεία, αλλά επειδή η μοίρα τα φέρνει αλλιώς, στα 16 του γνώρισε έναν καθηγητή σχεδίου ο οποίος του άνοιξε τα μάτια.

Ο Jean Nouvel γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1945 και είναι ίσως ο πιο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας της εποχής μας και ένας από τους μεγαλύτερους του πλανήτη. Σπούδασε στην σχολή καλών τεχνών (École desBeaux-Arts) στο Παρίσι, και έχει βραβευτεί με τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα του.

Όταν λοιπόν ως πιτσιρικάς ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θέλει να πάει στην σχολή καλών τεχνών, εκείνοι του το απέκλεισαν ως ενδεχόμενο, λέγοντάς του ότι η ζωγραφική δεν είναι επάγγελμα. Παρ’ όλα αυτά, εκείνος πεισματάρης και σίγουρος γι΄ αυτό που ήθελε να κάνει, γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ακολουθώντας την κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής. Κάπως έτσι πείστηκαν και οι γονείς του.

Σήμερα που έχει περάσει τα 70, που είναι πλούσιος και διάσημος, εξακολουθεί να προσπαθεί να βελτιώνει μια δημιουργία του, ακόμη και αν αυτή έχει γίνει πριν από είκοσι χρόνια. Δεν υπάρχει όριο μεταξύ της προσωπικής του ζωής και της εργασίας του. Δουλεύει παντού - στο γραφείο, στο εστιατόριο, στο σπίτι του, στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο...». Η εταιρία του που λειτουργεί από το 1995 λέγεται Jean Nouvel Design, και είναι αδελφή εταιρία με το αρχιτεκτονικό του γραφείο Ateliers Jean Nouvel, το οποίο ειδικεύεται στοDesign και στην εσωτερική διακόσμηση.

Έχει κάνει τρεις γάμους. Ο πρώτος ήταν…

Διαβάστε την συνέχεια και δείτε τα μεγαλοφυή κτίρια του εδώ…nikosonline.gr