ΕΝΑΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝ… ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ
Το βιβλίο γράφτηκε στα χρόνια του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, του Όθωνα. Από έναν 26χρονο Γάλλο, που τον καιρό εκείνο βρισκόταν στην Αθήνα κι εργαζόταν στη Γαλλική Σχολή. Με γαϊδουράκι είχε επισκεφτεί πολλά μέρη της πατρίδας μας κι όταν επέστρεψε στην Γαλλία εκδόθηκε το βιβλίο «Η Ελλάδα του Όθωνα», το 1854.
Όταν πρωτοδιάβαζα το βιβλίο, μου ήταν δύσκολο να καταπιώ τις σελίδες του χωρίς να κάνω… παύσεις. Διάβαζα και… σταματούσα. Χρειαζόμουν ώρα, και εν σιωπή, να συνειδητοποιήσω τις εντυπώσεις του περιηγητή συγγραφέα για τον δικό μου τόπο, δύο αιώνες πριν. Με μία κουβέντα, ήταν σα να διάβαζα ένα βιβλίο που είχε γραφτεί σήμερα…
Δεν είναι εύκολο να δεχτείς ότι πολλά πράγματα, βασικά πράγματα στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουν αλλάξει, εδώ και 200 χρόνια. Ίσως γιατί απαιτεί τόλμη να δει κάποιος την αλήθεια, να αντικρύσει τον εαυτό του στον καθρέπτη.
Ο Έντμουντ Αμπού που γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1828, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος, έγραψε το «Η Ελλάδα του Όθωνα» και μετά από τρία χρόνια το περιβόητο ''Ο Βασιλεύς των Ορέων''. Μυθιστόρημα που κρίθηκε μισελληνικό. Ένας λήσταρχος στην Αττική κάνει απαγωγές ξένων με τη συνεργασία των αρχών κι όταν σταματάει την εγκληματική του δράση θέλει να γίνει... υπουργός δικαιοσύνης (φώτο). Κι όμως αυτή ήταν η Ελλάδα.
Μήπως ήταν φιλέλληνας ο Edmond Ambou. Αγάπησε πολύ την Ελλάδα, θεωρούσε τον λαό της από τους πιο πνευματώδεις στην Ευρώπη, αλλά δεν του καθόταν να ντύσει με παραμύθια την πραγματικότητα. Χαρακτηρίστηκε τόσο εχθρικός για την Ελλάδα ο Εδμόνδος Αμπού, που 120 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του κυκλοφόρησε στην Ελλάδα «Η Ελλάδα του Όθωνα».
Λίγο πριν πεθάνει, σα σήμερα 16 Ιανουαρίου, το 1885, ο Έντμουντ Αμπού έγινε ακαδημαϊκός.
Διαβάστε ακόμα: