ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΓΚΕΝΣΤΑΙΝ
Κάποια πράγματα, γεγονότα αληθινά, ιστορικά, όχι φανταστικά, όχι παραμυθένια, αξίζει να χαρακτηριστούν απίθανα. Απίστευτα. Αξιοθαύμαστα. Δύσκολο να δεχθεί κανείς την πραγματικότητα τους, παρ’ ο,τι είναι βεβαιωμένα.
Η Μαίρη Σέλεϋ, στα 19 της χρόνια, άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Στα 20 της, Ιανουάριο του 1818, εκδόθηκε το «Φρανγκενστάϊν». Από γνωστό εκδοτικό οίκο της Αγγλίας και χωρίς να αναφέρεται το όνομα της συγγραφέας στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Λόρδος Βύρων (1788-1824) και Πέρσυ Σέλεϋ (1792-1822), κορυφαίοι ποιητές της ρομαντικής σχολής. Ο σύζυγος της Μαίρης, ο Πέρσυ, ενώ αυτός έχει σχέση και με την αδελφή της, της προτείνει να ξενοπηδιέται. Την κόρη του ο Λόρδος Βύρων την έκανε με την αδελφή της Μαίρης.
Αύγουστος του 1797 γεννήθηκε η Μαίρη και πέθανε σα σήμερα πρώτη Φεβρουαρίου, το 1851. Μάνα της φιλόσοφος και φεμινίστρια. Πατέρας της, σήμερα θα τον λέγαμε αριστερό ακτιβιστή, αναρχικό.
Απίστευτο. Ανεξήγητο. Να συγγράψει ένα κοριτσόπουλο τον «Φρανγκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας». Μία τόσο προχωρημένη σύλληψη που έγραψε στην αιωνιότητα και πλησιάζει τη γαμημένη σχέση Επιστήμης- Ηθικής. Επειδή άνθρωποι κατασκευάζουν πυρηνικά, κλωνοποιούν, κάνουν πειράματα βιογενετικής και τεχνητής νοημοσύνης.
Νέος επιστήμονας ο Βίκτωρ Φρανγκενστάϊν μαζεύει πτώματα και προσπαθεί να τα συνενώσει με την βοήθεια του ηλεκτρισμού. Να δώσει ζωή σε νεκρή ύλη. Και καταφέρνει να φτιάξει ένα τέρας, που αντιλαμβάνεται τη φρίκη του, τη δυστυχία του, και εκδικείται τόσο τον «γεννήτορα» του, όσο και τους ανθρώπους. Ολοφάνερος ο συμβολισμός της Σέλεϋ για την δίχως όρια και ανεξέλεγκτη δύναμη του δίποδου.
Το βαμπιρικό story της Μαίρης Σέλεϋ, το πρώτο στην Ιστορία της επιστημονικής φαντασίας, είναι κάτι περισσότερο από ένα θρίλερ. Δεν έχουν σταματήσει να εκμεταλλεύονται τον Φρανγκενστάϊν θεατρικοί συγγραφείς και σεναριογράφοι του σινεμά, σε διάφορες εκδοχές.
Διαβάστε ακόμα: