Αττικ: Μια ζωη τραγουδια και προβληματα

 

Ο Κλέων Τριανταφύλλου, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής των τραγουδιών του, ο τρυφερός Αττίκ, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στην Αίγυπτο, σα χθες 19 Μαρτίου, το 1885. Η ζωή του ήταν γεμάτη από μουσική, τραγούδια, έρωτες και προβλήματα…

Ήταν τόσο μπροστά για την εποχή του, που σκέφτηκε να φτιάξει μια ομάδα καλλιτεχνών και να την στεγάσει σε ένα κέντρο διασκέδασης, ή σε κάποιο θέατρο. Και το όνομα που έδωσε σ΄ αυτήν την συντεχνία ήταν «Η Μάντρα». Η περίφημη Μάντρα του Αττίκ που ήταν μια «παράγκα» γεμάτη ταλέντα και πρωτοπορία.
 
Στο ξεκίνημα της ζωής του
 
Ο πατέρας του Δημήτριος Τριανταφύλλου ήταν πλούσιος βαμβακοπαραγωγός και έμπορος της Αιγύπτου με καταγωγή από το Βόλο. Η γλωσσομαθής και καλλιεργημένη μητέρα του, Εριθέλγη, ήταν κόρη του του ριζοσπάστη βουλευτή από τα Κύθηρα Δημητρίου Ραπτάκη. Ο Κλέων λοιπόν μεγάλωσε σε ένα αστικό περιβάλλον, και από παιδί ήρθε σε επαφή με την μουσική, μαθαίνοντας πιάνο και φλάουτο. Γενικά ήταν ένα παιδί που από νωρίς ήρθε σε επαφή με τις τέχνες.
 
Ο πατέρας του πέθανε το 1893, όταν ο Κλέωνας ήταν οκτώ χρονών. Η Εριθέλγη Τριανταφύλλου εγκατέλειψε την Αίγυπτο για να εγκατασταθεί με τα παιδιά της στην Αθήνα. Ευκατάστατη όπως είπαμε, ήθελε πάση θυσία τα παιδιά της να σπουδάσουν και να μεγαλουργήσουν. Έτσι το 1907 έστειλε τον Κλέωνα μαζί με τον αδελφό του στο Παρίσι, για να σπουδάσει Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες - ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική σχολή Αθηνών. Εκείνος όμως σύντομα αποφασίζει να στραφεί στη μουσική. Γράφτηκε στο Conservatoire de Paris, όπου είχε την τύχη να έχει καθηγητές τον Gabriel Fauré, τον Camille Saint-Saëns και τον Émile Pessard.
 
Στο Παρίσι απέκτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Attic και έγραψε περί τις 300 συνθέσεις - τραγούδια, οπερέτες, μουσική για πιάνο, για μπαλέτο - και έγινε ιδιαίτερα γνωστός. Και ενώ η φήμη του εξαπλωνόταν, άρχισαν τα προβλήματα…
Η συνέχεια εδώ... nikosonline.gr