ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑ

 

Ο τάφος της Εύας Πάλμερ είναι στους Δελφούς, δίπλα στον τάφο του κατά δέκα χρόνια νεώτερου της ποιητή Άγγελου Σικελιανού, τον οποίον παντρεύτηκε το 1907 και μαζί αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές. Ζευγαρωμένη με την ερωμένη της ποιήτρια Ναταλί Μπάρνλυ η γεννημένη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης Εβελίνα ανακαλύπτει την αρχαία Ελλάδα και αυτοαποκαλείται Εύα. Λατρεύει τα ποιήματα της Σαπφούς και πέρα από τους στίχους της εμπνέεται από ''την προγονική ιδέα του Ζην Αισθητικώς, όπως αναφέρεται στην τελευταία της βιογραφία, έκδοση του πανεπιστημίου Prisceton. Ελεύθερο έρωτα και σεξουαλικοί πειραματισμοί από μια Αμερικανίδα που σημάδεψε την εποχή της και, γιατί όχι, δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι χάρη σ' αυτήν άλλαξαν συμπεριφορές οι γυναίκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αρχαιολόγος και χορογράφος η Εύα Πάλμερ, μια κοινωνική εξτρεμίστρια που μελετάει ασταμάτητα τον Νίτσε πάει στο Παρίσι και κάνει παρέα με πλάσματα θεϊκά. Ανάμεσα σ' αυτά η κορυφαία ηθοποιό της γης Σάρα Μπερνάρ (1844-1923), η μέγιστη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάγκαν (1877- 1927), της οποίας ο αδελφός Ραιημόντ έχει παντρευτεί την Πηνελόπη, αδελφή του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951), πανέμορφου νέου, με όψη αρχαίου Έλληνα Θεού. Έρχεται στην Αθήνα η Εύα και σοκάρει. Κυκλοφορεί με αρχαία σανδάλια και μεταξένιο χιτώνα μέχρι το γόνατο. Η απόλυτη κόντρα με τις μακριές μέχρι τον αστράγαλο βαρειές φούστες των Ελληνίδων. Πάει στην ύπαιθρο και αρχίζει να μαθαίνει από τις χωριάτισσες να γνέφει, να υφαίνει.

Αποφασίζει να παντρευτεί τον Σικελιανό, αλλά όπως γράφει, σε επιστολή ρομαντική και ερωτική, στην ερωμένη της στο Παρίσι, δεν αγαπά τον Έλληνα ποιητή. Η σαπφική Εύα αγαπά την Ελλάδα, τον λαό της και συνεχίζει να είναι πάντα ερωτευμένη με εκείνην, την Ναταλί Μπάρνλυ. Με τον Σικελιανό, μετά από 27 χρόνια γάμου, θα χωρίσουν το 1934, αφού θα κάνουν τον γιο τους, τον Γλαύκο. Στην Ελλάδα η Πάλμερ θα χρηματοδοτήσει εκδόσεις, θα αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του Ωδείου, στο οποίο αυτή η σπουδαία γυναίκα θα διδάξει βυζαντινή μουσική.

Η Εύα Πάλμερ γεννήθηκε Ιανουάριο του 1874 και πέθανε το 1952, ένα χρόνο μετά τον Σικελιανό, σα σήμερα 4 Ιουνίου. Η μνήμη της είναι πράγματι αιώνια.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΜΑΞ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣ