ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΣΑΠΦΩ...

 

Αν Κάρσον. Πόσοι Έλληνες την ξέρουν; Σίγουρα κανένας απ' αυτούς που ασχολούνται με τις ασημαντότητες που κατακλύζουν το σύμπαν του διαδιχτύου. Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ποιήτρια και κυρίως ελληνίστρια, κύριε σέλληνα. Τι να σημαίνει αυτό σ' εκείνους που ξοδεύουν χρόνο να διαβάσουν για ένα πουτανάκι που έκανε εξόρμηση στη Μύκονο. Τίποτα δεν σημαίνει, συνεχίζουν το γύρο του θανάτου, ενώ έχουν πεθάνει. είναι νεκροί εδώ κι ένα τέταρτο.

Ενημερώνω. Η δουλειά της κυρίας Αν Κάρσον, που από πιτσιρίκα την έπεσε στην ελληνική γραμματεία, σ' ό,τι διασώθηκε από τα γραπτά των γιγάντων της κλασικής αρχαιότητος, είναι να δίνει διαλέξεις και να διδάσκει τη γλώσσα. Την ελληνική γλώσσα. Την αρχαία ελληνική γλώσσα. Το 2013 είχε έρθει στην Αθήνα, προσκεκλημένη από το Αμερικάνικο Κολέγιο.

Κλαίνε, ρε. Άνθρωποι σ’ όλη τη γη, διαβάζουν Όμηρο και Αισχύλο, Αριστοτέλη και Ηράκλειτο, Πλάτωνα και Ηρόδοτο, και κλαίνε. Όπως στα χρόνια τους ο Γκαίτε και ο Σίλερ, κι άλλα φωτισμένα μυαλά του παρελθόντος.

Η Καναδέζα Αν Κάρσον γεννήθηκε το 1955, σα σήμερα 21 Ιουνίου και, όπως γράφει στο σπαρτιατικού τύπου βιογραφικό της που διαβάζεις στα βιβλία της, όλα ξεκίνησαν όταν ανακάλυψε την ποίηση της Σαπφούς. Τυχερή επειδή ένας καθηγητής στο γυμνάσιο προσφέρθηκε να της μαθαίνει αρχαία ελληνικά. Μια ώρα διάλειμμα οι μαθητές για φαγητό, αλλά εκείνη κάθε μέρα... έτρωγε, τσιμπούσε τις λιχουδιές από κείμενα αρχαίων Ελλήνων.

Η συνέχεια αναμενόμενη. Σπούδασε και δίδαξε αρχαία ελληνικά και αργότερα μετέφρασε Σαπφώ ( έγραψε το δοκίμιο Έρως ο γλυκόπικρος, Eros the Bittersweet, 1986), την Αλκηστη, τον Ηρακλή, την Εκάβη, τον Ιππόλυτο και τον Ορέστη του Ευριπίδη, την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Δεν είναι μόνον η Καναδέζα Αν Κάρσον που έσκυψε στην γλώσσα μας τη μοναδική στον κόσμο. Όλοι οι άλλοι δεν έχουν γλώσσα. Τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα κινέζικα, τα τούρκικα, τα γερμανικά είναι διάλεκτοι. Δεν είναι γλώσσα τα κογκολέζικα και τα γαλλικά. Σε παρακαλώ.

Το πιο σπουδαίο κατασκεύασμα του ανθρώπινου πολιτισμού, άγνωστο ποιος, ποιοι το έκαναν, είναι η ελληνική γλώσσα. Η δική σου γλώσσα.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ DEBATE ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΕΤΗ ΑΠΑΤΗ