ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ; ΠΟΙΗΤΗΣ ΗΤΑΝ…

 

Ιστορικά δεν έχει καταγραφεί ακόμα πόσοι συνολικά ποιητές έχουν αυτοκτονήσει. Ποιητές, όχι συγγραφείς, πεζογράφοι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κι άλλοι των γραμμάτων και των τεχνών. Και γιατί αυτοκτονούν οι ποιητές, όχι όλοι βέβαια με τον ίδιο τρόπο.

Ο Κώστας Καρυωτάκης τα κατάφερε στα 32 του χρόνια να δώσει τέλος στην ζωή του, με πιστόλι που μόλις είχε αγοράσει. Και δεν πέτυχε τον εαυτό του με την πρώτη! Είχε ξεχάσει να το απασφαλίσει και απέτυχε βέβαια να πυροβοληθεί, με συνέπεια να επιστρέψει το όπλο, μάλιστα παραπονούμενος ότι του το πούλησαν με βλάβη.

Στην Ελλάδα πάντα γεννιούνται ποιητές. Από τους αρχαίους χρόνους. Άντρες και γυναίκες. Γνωστοί και άγνωστοι βρίσκουν “καταφύγιο στην ποίηση”, όπως είπε ο Καρυωτάκης. Ποιητής με μεγάλο σε μέγεθος και σπουδαίο έργο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και η ποίησή του διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια. Να, τρία τετράστιχα από την “Υστεροφημία” του:
Το θάνατό μας χρειάζεται η άμετρη γύρω φύση
και τον ζητούν τα πορφυρά στόματα των ανθών.
Αν έρθει πάλιν η άνοιξη, πάλι θα μας αφήσει,
κ’ ύστερα πια μήτε σκιές δεν είμεθα σκιών.

Το θάνατό μας καρτερεί το λαμπρός φως του ήλιου.
Τέτοια θα δούμε ακόμη μια δύση θριαμβική,
κ’ ύστερα φεύγουμεν από τα βράδια του Απριλίου,
στα σκοτεινά πηγαίνοντας βασίλεια πέρα ’κει.

Μόνο μπορεί να μείνουμε κατόπι μας οι στίχοι,
δέκα μονάχα στίχοι μας να μείνουμε, καθώς,
τα περιστέρια που σκορπούν οι ναυαγοί στην τύχη,
κι όταν φέρουν το μήνυμα δεν είναι πια καιρός.

Από πατέρα αντιβενιζελικό, στο επάγγελμα μηχανικό, γεννήθηκε στην Τρίπολη Νοέμβριο του 1896 ο Κώστας Καρυωτάκης, και αυτοκτόνησε σα σήμερα 21 Ιουλίου, το 1928, στην Πρέβεζα. Λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του έζησε σε πολλά μέρη της Ελλάδος.

Ερωτεύθηκε την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) και αρνήθηκε την πρότασή της γάμου διότι έπασχε από την ανίατη τότε σύφιλη. Γι’ αυτό αυτοκτόνησε; Δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση. Οι ατέλειωτες μελέτες στο έργο του δύσκολα αγνοούν την αυτοκτονία του και εύκολα επηρεάζουν την κριτική ανάλυση για τον λυρικό, τον σκοτεινό, τον απαισιόδοξο(;) ποιητή.

Όπως και να ‘χει, αρκετοί διαβλέπουν τη μοναξιά και τη θλίψη στα ποιήματα του σημαντικού Καρυωτάκη, έναν “φόβο ζωής” και τα αδιέξοδα(;) του. Η Μαρία Πολυδούρη μετά τον Καρυωτάκη αρραβωνιάστηκε άλλον, όχι ποιητή, και πέθανε στα 28 της από φυματίωση.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΟ...