ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ, ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

 

γράφει ο ηλίας μπαζίνας

Σήμερα ήταν του “Άγιο Λιος”, που λέμε “κάτω”. Το γιατί το όνομα Ηλίας είναι τόσο κοινό στη Μάνη δεν μου έχει ποτέ εξηγηθεί επαρκώς. Ακόμα ψάχου και απάντηση δεν ευρέσκου, πέρα από κείνο το τυπικό το δικό μας “ήτανε τ’ όνομα του παππούλη μου…”. Θεωρίες έχω ακούσει διάφορες, έχω και μερικές δικές μου αλλά ποτέ καμμία δεν με έπεισε πραγματικά.

Όμως παραδοσιακή μανιάτικη οικογένεια χωρίς καθόλου Ηλία, δεν είναι εύκολο να βρης. Οι παλαιοί ελέασι (δηλαδή λέγανε συγγνώμη κιόλας αν θίγεται κανένας που μεταφράζω…) “βγάλε το παιδί σου Λια και άφτο στο βουνό να ζήση!…”. Τώρα, αν αυτή η παραίνεση εξέφραζε κάποια ιδιαίτερη μαγκιά του Ηλία ή απλά τη σχέση του με τα βουνά, δεν κατάφερα ποτέ να το ξεκαθαρίσω.

Εκείνο, που μου τριβελίζει το μυαλό είναι η σχέση του Ηλία με την φωτιά, άρα με τον ήλιο. Από βιβλική άποψη, αυτό είναι δεδομένο. Ωστόσο, κοντεύω να πεισθώ, έστω και απλώς διαισθητικά ότι αυτός ο Ηλίας ο δικός μας, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ηλία (Ελιαχού, Ηλιού κτλ) της εβραϊκής μυθολογίας. Τουλάχιστον όχι απόλυτα. Πρώτα-πρώτα, η σχέση με τις βουνοκορφές και τα ψηλώματα τον συνδέει με τον κεραυνό. Μετά, γιορτάζεται στην ντάλα του καλοκαιριού, πάνω στη μεγαλύτερη κάψα. Εδώ υπάρχει η συνάφεια με την φωτιά. Εντάξει όλα αυτά, ταιριάζουν με τα της Βίβλου.

Αφ’ ετέρου όμως είναι γνωστό ότι οι ποιμένες ειδωλολάτρες Σλάβοι της Βαλτικής που εγκαταστάθηκαν ειρηνικά στον Ταϋγετο (φώτο) και στο Έλος τον 7ο αιώνα (Μηλιγγοι και Εζερίτες) είχαν και μια σημαντική θεότητα, τον Περούν, που αντιστοιχούσε με τον Ήλιο. Οι Σλάβοι αυτοί, ρωμαλέοι και γενναίοι άνθρωποι που έκαναν καλό στον τόπο, στη μεγάλη τους λαχτάρα να γίνουν ισότιμοι πολίτες του Βυζαντίου, απέρριψαν ταχύτατα τη γλώσσα και τα έθιμά τους, εξελληνίστηκαν και εκχριστιανίσθηκαν. Ήδη τον 14ο αιώνα είχαν γίνει τόσο Έλληνες και τόσο αξιόμαχοι, ώστε ο εμίρης του Αϊδινίου που τρομοκρατούσε το Αιγαίο με την πειρατεία, έσπασε τα μούτρα του επάνω τους!

Τέλος πάντων, στο χωριό μου παίρνεις το όνομα του παππού σου, τέρμα και τελείωσε! Πάλι καλά αν τον λένε Ηλία! Έχουμε και κάτι ονόματα, που αν σου τύχουνε σου τύχανε, μοναδικά στην Μάνη. Δικαίος, Πούλος, Πετρούνης (Πετρώνιος), Πιέρος (ΟΧΙ Πέτρος), Δρακούλης, Καλαπόθος, Δαρείος και άλλα πολλά! Που πρέπει να τα μαζέψω όλα καμμιά μέρα. Αν και οι Μανιάτες θα παρεξηγηθούν πως τάχα κάνω πλάκα με τα ιερά και τα όσια του τόπου και θα με βρίσουν.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του Ηλία δημοσιεύτηκε στον ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' κάποια χρονιά, ημέρα του προφήτη Ηλία

Διαβάστε ακόμα:

ΑΗΔΟΝΑ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ, ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ