ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ, ΛΕΣ, ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

 

Ο τελευταίος μεγάλος ραβίνος του Ισραήλ. Ο ραβίνος κολοσσός στην Τορά και τον εβραϊκό νόμο, όπως είχε χαρακτηριστεί, ο μέντορας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο «Αγιατολάχ του Ισραήλ». Φιγούρα βιβλική, τον έβλεπες και νόμιζες ότι βρίσκεται στα χρόνια του Χριστού και της κατοχής του Ισραήλ από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Όχι απλά άνθρωπος της παράδοσης, αλλά κολλημένος στους αιώνες εκείνους όπου το εβραϊκό παπαδαριό είχε ανοικτή γραμμή με τον Γιαχβέ.

Με αφορμή το θάνατο του αρχιραβίνου του Ισραήλ, σα σήμερα 6 Οκτωβρίου, το 2013, αξίζει να βγάλουμε στη σέντρα τούτη την κουβέντα. Κάποιοι λαοί, κάποιες κοινωνίες του καιρού μας κρατάνε πρώτο τραπέζι πίστα και σε άτομα που θυμίζουν βαθύ παρελθόν, προϊστορία. Σε άτομα τα οποία σκέφτονται και μιλάνε λες και απευθύνονται σε αθώους γιδοβοσκούς της ερήμου. Επειδή ο Θεός δεν άλλαξε, και γιατί ν' αλλάξει, Θεός είναι, γιατί να τον φέρουμε στα μέτρα μας, σήμερα που κυκλοφορούμε με ήθη χαλαρά και την τεχνολογία όλη στο πιάτο μας. Και αφού ο παππούς δεν άλλαξε, οφείλουμε κι εμείς να μην ακολουθούμε μονοπάτια πλάγια.

Μη μπερδεύουμε τον παπά του χριστιανισμού με τον ραβίνο του εβραϊσμού. Εμείς έχουμε τον παπά, είτε διάκος, είτε μητροπολίτης, πιθανόν να είναι και αστοιχείωτος, και της πλάκας άτομο, άσε ότι παίζει να κληρώσει και παλιάνθρωπος. Κι όμως, τον λένε ιερέα, ότι είναι ιερό πρόσωπο. Στους Εβραίους παπάς είναι ο ραβίνος. Που είναι κάτι περισσότερο από ιερέας. Όχι μόνο ιερέας.

Δάσκαλος θα πει στα εβραϊκά η λέξη ρεμπάι. O ραβίνος, δηλαδή. Άτομο αξιοσέβαστο όχι μόνον διότι υπηρετεί τον Θεό, διότι εκφράζει τη θρησκεία, αλλά και επειδή γνωρίζει. Έχει γνώσεις. Ιστορικές για την εβραϊκή φυλή, και γνώσεις ζωής. Γενικές γνώσεις. Από κηπουρική μέχρι μαγειρική π.χ..

Ο ραβίνος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ Οβάντια Γιόσεφ πέθανε στα 93, ήταν και αρχηγός πολιτικού κόμματος, που πάντα είχε συμμετοχή στις συμμαχικές κυβερνήσεις. Ο πνευματικός αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος ΣΑΣ των σεφραδιτών εβραίων. Σε κάποια φάση είχε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης εδαφών στους Παλαιστινίους, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υιοθετούσε ολοένα και πιο εθνικιστικές θέσεις και το κόμμα του, κάτω από την πίεση της βάσης του τακίμιαζε με την ακροδεξιά και τη δεξιά..

Εκατοντάδες κόσμος είχε πάει στην κηδεία του, κι αυτό ίσως σήμαινε ότι τον συγχώρησαν για μια απίστευτη χοντράδα του.
Ο Γιόσεφ είχε ξαφνιάσει τους Ισραηλινούς όταν είχε δηλώσει κάποτε πως το Ολοκαύτωμα πρόεκυψε διότι τα θύματα, τα έξι εκατομμύρια Εβραίοι ήταν μετενσαρκωμένες ψυχές αμαρτωλών.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΙΑΠ