ΕΓΡΑΨΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ… ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ

 
Ύμνος εις την Ελευθερίαν, τι ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού. Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος. 
Σα σήμερα πέθανε ο εθνικός ποιητής. Στις 9 Φεβρουαρίου, το 1857. Γεννήθηκε το 1798, στις 8 Απριλίου.
Ένα απόσπασμα από γραφτό ''Διονύσιε Σολωμέ, σε σε κράζω!... '' του Μίκη Θεοδωράκη, σε ειδική έκδοση της εφημερίδος Το Βήμα, το 2014:
''... Το έργο του Σολωμού με σημάδεψε. Ήταν, μαζί με τον Παλαμά, η πλατιά πόρτα που άνοιξε για μένα στην ελληνική και την παγκόσμια γραμματεία. Και η πρώτη οδός της μύησης μου στα μεγάλα ιδανικά για τα οποία πάλεψα σε όλη τη ζωή μου... Όταν μπήκαν οι Γερμανοί, πόση δύναμη έπαιρνα από την ποίηση του... Ήταν ο δάσκαλος μου.
Στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, όπως πάντα στα έργα του, ο Σολωμός ''παγίδευσε'' τη μουσική στο στίχο του. Τη μουσική που ο Μάντζαρος τη βρήκε, την ανέσυρε, την έκανε κτήμα όλων μας, με τον τρόπο που μόνον η μεγάλη μουσική, το ιερό αυτό μυστήριο, μπορεί να το πετύχει. 
 
Ολόκληρη η ποίηση του Σολωμού, άλλωστε, ήταν αυτός ο αγώνας, να γράψει μουσική με σκέψη και με λόγο. Και ίσως γι' αυτό υπήρξε τόσο δύσκολος στην τελικά διατύπωση. Το ένα σχέδιο ακολουθούσε το άλλο. Έψαχνε για την τελειότητα. Όμως ποια; Μήπως προσπαθούσε το ακατόρθωτο, να μετουσιώσει το λόγο σε μουσική; Εγώ, μελετώντας τον αδιάκοπα, ανακάλυπτα διαρκώς νέα μουσική: μια παράξενη αρμονία γέμιζε το πνεύμα μου... ''.
Διαβάστε ακόμα:

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ