Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 
Στην εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Νικόλα Παπαδόπουλου, εκδήλωση ζεστή και αληθινά αθλητική, που έγινε στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Κοζάνη, παραβρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο, διότι ακούστηκαν κάποια πολύ ωραία πράγματα.
«Η αθλητική λογοτεχνία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού» διοργανώθηκε στην Κοζάνη από το «Επίσκυρον» και τους «Φίλους Νικόλα Παπαδόπουλου» σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης, την τοπική ποδοσφαιρική Ένωση.  Στη μνήμη του οραματιστή, παιδαγωγού και ενεργού πολίτη Νικόλα Παπαδόπουλου που αφιέρωσε τη ζωή του υπηρετώντας αθλητικά ιδανικά στην πατρώα γη.  

Την εκδήλωση συντόνισε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης. Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Νίκος Χρηστίδης, Κώστας Αϊδινίου, ο πρώην Γ.Γ.Α Γιώργος Λυσαρίδης. Χαιρετισμό έστειλαν οι Κούλης Αποστολίδης,  Λάκης Νικολάου, Γιώργος Κούδας,  Βασίλης Χατζηπαναγής και ο Τέλης Μπατάκης. 

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πασχάλης Παπαδόπουλος, μικρότερος αδελφός του Νικόλα, ο οποίος με αφορμή τη δημιουργία ''Αθλητικής Γωνιάς'' στην βιβλιοθήκη, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αθλητικό βιβλίο στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: 

«Στον 21ο αιώνα το βιβλίο, δεν αποτελεί πάντοτε τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Στη χώρα μας οι πωλήσεις είναι ελάχιστες και συχνά δεν καλύπτουν το κόστος έκδοσης.  Οι άνθρωποι του πνεύματος  έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Στην Ελλάδα του σήμερα, η  πνευματική φτώχεια είναι ιδιαιτέρως αισθητή στον τομέα της αθλητικής λογοτεχνίας.

 Δεκάδες όμως είναι οι ποιητές και λογοτέχνες που ύμνησαν με την πένα τους κατορθώματα αθλητών. Ο Θ. Κοροβίνης πρέπει να αφιέρωσε πολλές ώρες και μέρες για να αποδώσει στο χαρτί το υπέροχο έμμετρο έργο του  «Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα». Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Θανάσης Βενέτης, ο Αρης Δικταίος, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Ηλίας Λάγιος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Μίγγας, ο Διονύσης Χαριτόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις και δεκάδες άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες λογοτέχνες και ποιητές, ύμνησαν το αθλητικό κάλος και τον άθλο, δηλαδή τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεπερνάει τα όριά του. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως και γιατί η εκάστοτε αθλητική ηγεσία και κυρίως οι παράγοντες που «κυβερνούν» διαχρονικά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, δεν σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους του πνεύματος, προκειμένου να αυξήσουν τη δημοφιλία του αθλητισμού και να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό μεταξύ των νέων που συρρέουν στα γήπεδα. 

Ο ρόλος του βιβλίου και του δημοσιογράφου παραμένει αξεπέραστος, ακόμη και σήμερα που επιστήμονες εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνικής νοημοσύνης και μηχανημάτων που θα τροφοδοτούνται με δύο τρία στοιχεία και θα γράφουν την είδηση. Κανένα κομπιούτερ δεν μπορεί όμως να παράγει λογική σκέψη, όπως και καμία εφημερίδα, κανένα διαδίκτυο, κανένα περιοδικό, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο.

        Πολιτισμός είναι ό,τι ωραιότερο έχει δημιουργήσει παγκοσμίως ο άνθρωπος και ανά τους αιώνες. Αυτόν τον πολιτισμό υπηρετεί το καλό βιβλίο, χωρίς σύνορα, παρωπίδες και διακρίσεις. Το βιβλίο είναι για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική για το σώμα. 

Η μικρή προσφορά αθλητικών βιβλίων στην Κ.Δ.Β.Κ., στη μνήμη του αδελφού μου, είθε να αποτελέσει αρχή για την αναστροφή του κλίματος και την καλλιέργεια αξιών στη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και η οποία δυστυχώς σήμερα προσκυνάει μόνο τον πρωταθλητισμό, ακόμη κι όταν αυτός επιτυγχάνεται με αθέμιτα μέσα».