ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ

 

Αθλητικό κορμί, ολόλευκη επιδερμίδα, μάτια ζωηρά, κατάμαυρα. Μέγας, ακατανίκητος εραστής, αμέτρητες γυναίκες έριξε στο κρεβάτι, την έπεφτε σχεδόν σ’ όλες τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης. Κομψός, γοητευτικός, έβαζε αρώματα επάνω του, έκανε αποτρίχωση. Δεν ήξερε πως να καλύπτει την πρόωρη φαλάκρα του που όλο μεγάλωνε. Το όνομα του μέσα στα πιο ξακουστά της Ιστορίας. Gaius Iulius Caesar. Τεράστιο άτομο.

Μιλούσε ελληνικά βέβαια ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ. Ο απόλυτα ιδιοφυής. Γεννημένος εξουσιαστής. Έφτασε ψηλά, πιο ψηλά δεν υπήρχε σκαλοπάτι στην πλανηταρχία της εποχής του διότι ήταν άτομο μεγάλης κουλτούρας, αδίστακτος και πολιτικός. Μηντιακός του οπλισμός η παιδεία και η τέχνη του ρήτορα, τα δυο περισσότερο βασικά από το ''πακέτο Καίσαρα'', προκειμένου να παραδοθούν σ’ αυτόν οι μάζες και να δικαιολογήσουν την ανανδρία τους και την απουσία προσωπικής βούλησης.

Κέρδισε τον κόσμο και τον κοσμάκη ο Ιούλιος Καίσαρ διότι χάριζε στον όχλο το άλλοθι να προσκυνήσει τον δυνατό, τον χαρισματικό, ο οποίος όμως διέθετε και επικοινωνιακή δυναμική. Δούλεψε με το άχαστο παραμύθι του λαϊκισμού και ο Καίσαρ, του κόμματος, μάλλον της παράταξης των αντισυγκλητικών, ο αντίπαλος των ευγενών, των αριστοκρατών. Η κωλοπετσωμένη πουτάνα, μαιτρ στη προσποίηση και τη δολιότητα. Ο μπαλκονάτος με τα σημερινά κριτήρια. Στις αγορεύσεις του, στους λόγους του, τα πάντα όλα για τον λαουτζίκο ο ασυμβίβαστος αγωνιστής των συμφερόντων των φαντάρων και των χαμηλών τάξεων.

Και είπαμε. Δεν παιζόταν ο Τζούλυ, ο όχι κάποιος τυχαίος. Απίστευτες διανοητικές ικανότητες, καθολικές γνώσεις. Ήρωας. Κατακτητής ξένων εδαφών και λαών, με πολέμους επιθετικούς. Η Ιστορία τον αναγνωρίζει στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων στρατηλατών, μετά τον Αλέξανδρο και τον Ανίβα. Η επιστήμη, δηλαδή η τεχνογνωσία του πολέμου από τη μια και από την άλλη η θρησκεία υπηρετούν και ευλογούν τις θηριωδίες, σφαγές και λεηλασίες, της στρατηγάρας με στρατευμένους πολίτες και λεγεωνάριους. Στο όνομα της Δημοκρατικής Ρώμης, όπως και να χαρακτηρίζεται η πλανηταρχία, η κάθε αυτοκρατορία στους αιώνες.

Ιούλιος Καίσαρ. Νομομαθής. Συγγραφέας. Αστρολόγος. Ιστορικός. Στρατιωτικός. Στις φλέβες του έτρεχε αίμα της θεάς Αφροδίτης, ήταν απόγονος της, από την πλευρά του πατέρα του. Άλλο μπαλαμούτι αυτό. Γεννιέται το 100 πριν τον Χριστό, στα 28 του εκλέγεται ιερέας του Δία. Έκανε τέσσερις γάμους, όλους με πολιτικό, δηλαδή εξουσιαστικό συμφέρον. Ο παικταράς, χωρίς ανταγωνισμό. Ιππέας ικανός για χρυσό μετάλλιο, πάνω στο άλογο του υπαγόρευε ταυτόχρονα σε δυο γραμματείς.

Σα σήμερα 15 Μαρτίου το 44 δολοφόνησαν τον 56χρονο Καίσαρα με 23 μαχαιριές (εικόνα), αφού του την έστησαν οι συνωμότες. Μέσα σ’ αυτούς ο θετός γιος του Βρούτος, του οποίου πηδούσε την μάνα. Ο πεθερός του Πομπήϊος, του οποίου πηδούσε την σύζυγο.


Διαβάστε ακόμα:

Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ