ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΥΡ ΕΛΕΗΣΟΝ ΣΤΟΝ ΑΓΓΛΟ ΣΕΡ!

 
Διαβάζω στο ημερολόγιο… “ Μάρτιος 1900 - Ο σερ Arthour Evans ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη”, και ψιλο-εκνευρίστηκα. Ακόμα και εμείς οι Έλληνες, μνημονεύουμε αυτόν που κατάκλεψε τα ευρήματα της Κνωσού, του στήνουμε προτομές και ανδριάντες, ξεχνώντας τον πραγματικό ανασκαφέα της περιοχής. Ήταν Έλληνας,  Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιολάτρης, ο Μίνωας Καλοκαιρινός.

Απλά ο Arthour Evans συνέχισε την ανασκαφή από κει που την είχε αφήσει ο Μίνωας Καλοκαιρινός. Αυτή είναι η αλήθεια. Ένας Κρητικός, ονόματι Μίνωας, ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε το παλάτι του Μίνωα!

Θα πρέπει λοιπόν, οι αρχαιολόγοι, τα βιβλία, το υπουργείο Πολιτισμού να αναθεωρήσουν και να διορθώσουν τα πάντα. Και οι Κρητικοί αν θέλουν σώνει και καλά να στήνουν προτομή του Άγγλου, οφείλουν δίπλα να τοποθετήσουν προτομή και του Μίνωα Καλοκαιρινού.

Φτάνει πια. Δεν είναι σωστό όλοι να λένε ότι την Κνωσσό την ανακάλυψε ο sir Arthour Evans το 1900. Στην πραγματικότητα, η πρώτη ανασκαφή της  πραγματοποιήθηκε  το 1878, από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, και τότε ήρθε στο φως μεγάλο μέρος της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου της Κνωσού και έξι από τις 21 αποθήκες. Ο Καλοκαιρινός ήταν εκείνος που έφτασε μέχρι τον προθάλαμο της «αίθουσας του θρόνου».

Ποιος ήταν ο Μίνωας Καλοκαιρινός;

Ο Μίνωας Καλοκαιρινός (1843- 1907) αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στη Νομική σχολή Αθηνών μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1864 και ανέλαβε μαζί με τον αδερφό του Λυσίμαχο, την οικογενειακή τους επιχείρηση. Το 1871, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να μοιράσουν την περιουσία τους για να ασχοληθεί ο καθένας με αυτό που αγαπούσε. Ο Μίνωας ασχολήθηκε με την σαπωνοποιία και την παραγωγή κρασιών, ενώ παράλληλα επειδή ήταν φιλομαθής και μορφωμένος υπήρξε υποπρόξενος της Ισπανίας και διερμηνέας του Αγγλικού προξενείου στο Ηράκλειο. Του άρεσε επίσης η αρχαιολογία και η μελέτη αρχαίων συγγραφέων. Είχε πάθει μάλιστα εμμονή με τον Μινωικό πολιτισμό και ήταν πεπεισμένος ότι η Κνωσός υπήρχε. Έτσι έβαλε σκοπό να…

Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr