ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ Ο ''ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ''

 

Ό,τι συμβαίνει δεν είναι καινούργιο. Πρωτοφανές. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Πιθανόν όχι μόνο μια φορά. Οι ''επιστροφές'' είναι το πρώτο μάθημα της Ιστορίας.Το πρώτο δίδαγμα. Ο Χίτλερ θα επιστρέψει. Ο Χριστός δεν ήρθε για πρώτη φορά πριν είκοσι αιώνες. Προηγήθηκαν άλλοι οι οποίοι κι αυτοί γεννήθηκαν από παρθένα μάνα. Ο Στάλιν είναι στη γωνία και περιμένει να επανέλθει στη σέντρα.

Ο κορονοϊός δεν είναι τίποτα αν τον συγκρίνεις με την καταστροφική λαίλαπα επιδημίας, πανδημίας στο παρελθόν. Στην Ιστορία έχει καταγραφούν ''μαύροι θάνατοι'', με κορυφαίο την πανούκλα στα χρόνια 1347-52, που θέρισε μέχρι 150 εκατομμύρια κόσμο. Εποχή που ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τα 450 εκ.

Το τι ακολουθεί αμέσως μετά από μια γενική καταστροφή, μια πανδημία, έχει μελετηθεί. Είναι, δηλαδή, γνωστό ποιες οι συνέπειες στην κοινωνία όταν σε μικρό διάστημα χαθούν χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι. Πόσο θα επηρεάσει την οικονομία η έλλειψη εργατικών χεριών, ποιος ο βαθμός των μεταναστευτικών κυμάτων από τόπο σε τόπο, η δημιουργία νέων τζακιών στις νέες συνθήκες ζωής, η αύξηση της δυναμικής της πόλης σε βάρος των αγροτικών περιοχών.

Προβληματισμοί που δεν ακουμπάνε τον κοσμάκη μέσα στη δυστυχία της πανδημίας. Κι αν αφήσουμε απ' έξω τις θεωρίες συνωμοσίας, αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι είναι οι πιο καπάτσοι οι οποίοι απλά ξέρουν να εκμεταλλευτούν τη νέα τάξη πραγμάτων αμέσως μετά το ''χορό του θανάτου'' μιας χώρας, μιας ηπείρου λόγω της πανδημίας. Στη φώτο, η σκηνή του ''χορού του θανάτου'' στην εμβληματική ταινία του 1957 του Ίγκμαρ Μπέργκμαν ''Εβδομη Σφραγίδα'', που αναφέρεται στην πάνωλη του 14ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα:

ΛΥΠΑΜΑΙ, ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΞΟΛΟΓΟΥΝ...