ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΔΕΝ ΕΤΡΕΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

 

Σήμερα θα τον λέγαμε αντιστασιακό. Ήταν και συνωμότης, συμμετείχε σε μυστικές ανατρεπτικές οργανώσεις, μέχρι που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας του Άγγλου βασιλιά. Ο γιατρός με κοινωνικές ευαισθησίες, αντικαθεστωτικός, ανοικτά ενάντια της ολιγαρχίας, της αριστοκρατίας, και πάντα στο πλευρό του ''χοντρού λαού'', όπως θα έλεγε παλιός Έλληνας κομουνιστής. Γράφουμε για τον James Parkinson, γεννημένο το 1775, 11 Απριλίου σα σήμερα, έξω από το κέντρο του Λονδίνου.

Από κούνια επαναστάτης ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στη νόσο Πάρκινσον, διότι πρώτος την επεσήμανε, την περιέγραψε, την ανέδειξε. Δεν κωλώνω να πω την κουβέντα μου. Αν το έργο ήταν τούμπα, αν στις κοινωνίες το κουμάντο το είχαν οι πολλοί, και οι λίγοι υπέφεραν από την αδικία των πολλών, τότε ο Πάρκινσον, με το μικρόβιο της αμφισβήτησης της εξουσίας, θα ήταν κόντρα στους πολλούς. Να, αν μου προσάψουν ότι χαρακτηρίζω γραφικό τον αντιρρησία, τον αιρετικό, τον ανατρεπτικό, τον έτσι κι αλλοιώς της ''άλλης'' πλευράς.

Περιοριζόμαστε στον πολιτικό ακτιβιστή, θαυμαστή της Γαλλικής Επανάστασης, συντάκτη σε μπροσούρες για τα δίκαια του λαού Πάρκινσον, ο οποίος το 1817 μελέτησε την «τρομώδη παραλυσία». Όταν το χέρι του αρρώστου τρέμει ενώ βρίσκεται σε ακινησία. Τρέμει ακούσια, χωρίς τη βούληση του ασθενούς.

Νόσος του Πάρκινσον, λοιπόν. Εκφυλιστική διαταραχή που όλο και περισσότερο προσβάλλει ανθρώπους του αιώνα μας, συνήθως μετά τα 65 χρόνια. Ο άρρωστος δεν «δουλεύει», δεν ελέγχει το κεντρικό μυϊκό σύστημα. Επειδή είναι μειωμένο σε ενέργεια το «Επιτελικό Γραφείο» του εγκεφάλου. Πρόσωπο ανέκφραστο, ασταθής θέση, δυσκαμψία. Δεν είναι ασθένεια θανατηφόρος.

Γιος φαρμακοποιού και εμπειρικού γιατρού με μεγάλη πελατεία ο Τζαίημς Πάρκινσον έγινε κι αυτός γιατρός χωρίς δίπλωμα, και ανέλαβε το πόστο του πατέρα του. Ερωτευμένος, δοσμένος ολότελα στο αντικείμενο της δουλειάς του. Να διαβάζει και να ερευνά. Γιατί αυτό, γιατί εκείνο. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αρθρίτιδα, την γάγγραινα, την περιτονίτιδα. Και μανιώδης συλλέκτης απολιθωμάτων. «Διάβαζε» πλήθος πετρωμάτων της γης, λες να έψαχνε το μυστικό της δημιουργίας...

Ο Τζαίημς Πάρκινσον πήγε από εγκεφαλικό Δεκέμβριο του 1824. Πατέρας έξι παιδιών, απ' αυτά το ένα, γιατρός κι αυτός, είναι ο πρώτος που περιέγραψε τη νόσο που την λέμε σκωληκοειδίτιδα.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΟΙ ΠΟΡΝΕΣ