Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Καλός χριστιανός ή καλός ανθρωπάκος είναι κάποιος πιστός άλλης θρησκείας. Παρένθεση απαραίτητη. Γιατί υπάρχουν πολλές θρησκείες και, μάλιστα, η κάθε μια έχει διασπαστεί. Μόνον; Το κάθε κομμάτι διασπασμένο είναι κι αυτό, όχι σε δυο διαφορετικές Εκκλησίες, αλλά σε πολύ περισσότερες. Για παράδειγμα, ανοίγει δικό της σουπερμάρκετ η καθολική Εκκλησία, η οποία όμως στη συνέχεια χωρίζεται σ΄άλλα μαγαζιά, από μπουτίκ μέχρι μπακάλικα.

Το ίδιο και ο μουσουλμανισμός, ο ινδουϊσμός, ο εβραϊσμός, ο κάθε ''ισμός'', το κάθε ''ισμικό'' κόλπο δεν είναι ένα και ενιαίο. Κι όμως, όλοι οι πιστοί των διαφορετικών θρησκευτικών πολυεθνικών εταιρειών πιστεύουν στον ίδιο Θεό. Να υπάρχουν διαφορετικές ομάδες στο ποδόσφαιρο, το καταλαβαίνω. Διαφορετικά δεν έχει νόημα αν δεν είναι αντίπαλοι στο γήπεδο.Λέγαμε για την αγιοποίηση, όμως.

Ποιο είναι το όφελος του ανθρωπάκου που τον ανακηρύσσουν άγιο μετά το θάνατο του; Συμφέρει την Εκκλησία να παίζουν στο γήπεδο της μπάλα και άγιοι. Ο πεθαμένος, λέμε, να την κάνει τι την αγιοσύνη; Όχι, βέβαια, για να τα περνάει καλύτερα στον άλλον κόσμο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε μιλάμε ότι ο Θεός είναι στραβός. Δεν ξέρει τι του γίνεται. Περιμένει το ''μήνυμα'' από τη γη για να τον ενημερώσει. Μπάρμπα, πρόσεχε τον κύριο, ήταν καλός άνθρωπος, τον έχουμε κάνει άγιο''.

Άλλο έργο η αθανασία. Καμιά σχέση με την αγιοσύνη, την αγιοποίηση. Υποτίθεται ότι υπάρχει η αθανασία. Γιατί να μην υπάρχει. Γιατί να μην επιδιώκεται; Όπως οι πιστοί πιστεύουν στην Ανάσταση νεκρών, στην Επιστροφή των πεθαμένων, στην Δευτέρα Παρουσία, έτσι και κάποιοι άλλοι, χριστιανοί κι όχι, λειτουργούν τη ζωή τους με την ιδέα της Αθανασίας. Άσχετα με την Ανάσταση των σωμάτων. Δηλαδή;

Κάνω ό,τι κάνω στην γη με μοναδικό και προσωπικό μου σκοπό την Αθανασία μου. Για πάρτη μου να γίνω Αθάνατος, όχι άγιος. Να αθανασιοποιηθώ, όχι να αγιοποιηθώ. Και για να το πετύχω, σε επίπεδο πνευματικό ασχολούμαι μονάχα με τον εαυτό μου, όχι με τον άλλον, με το τι κάνει ο άλλος.

Δεν μ' ενδιαφέρει ο άλλος, σκέπτεται ο υποψήφιος Αθάνατος. Είμαι Άνθρωπος γεννήθηκα για ένα μόνο λόγο, να κερδίσω την Αθανασία μου, αυτή είναι η αγωνία μου. Ποια θαύματα;

Διαβάστε ακόμα:

ΗΤΑΝ GAY, ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΛΕΟΝ