ΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ Ο... ΦΑΛΛΟΣ!
Αν μπείτε στα τουριστικά μαγαζιά γύρω από την Ακρόπολη, τα λεγόμενα Greek Art, θα βρείτε διάφορα αντικείμενα σε σχήμα φαλλού με πιο δημοφιλή τα ανοιχτήρια μπίρας – και το γνωστό αγαλματάκι μινιατούρα με τον Πρίαπο. Οι καταστηματάρχες τα έχουν επιλέξει γιατί τραβάνε τα βλέμματα των περαστικών τουριστών, άλλωστε ο φαλλός ήταν ένα πολύ διαδεδομένο σύμβολο στην αρχαιότητα.
Ο φαλλός στην Αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο ''Αποτροπής''. Προστάτευε δηλαδή τους ανθρώπους και έδιωχνε μακριά το κακό. Εξαιτίας αυτής της πεποίθησης, συχνά συναντάμε φαλλικά σύμβολα διαφόρων ειδών και μεγεθών, σε ναούς, δημόσια κτίρια της αρχαιότητας, αλλά ακόμα και σε σπίτια πολιτών. Πολλοί πίστευαν ότι είναι και σύμβολο γονιμότητας και δύναμης. Συχνά οι φαλλοί απεικονίζονταν με φτερά για να παραπέμπουν στην παρομοίωση του ανδρικού γεννητικού μορίου με πτηνό (πουλί).
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν αγαλματάκια σε σχήμα φαλλού, σκάλιζαν φαλλούς στους τοίχους των σπιτιών τους και κατασκεύαζαν και αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης σε σχήμα φαλλού. Τις περισσότερες φορές τα φαλλικά σύμβολα συνδέονταν με τον Θεό Διόνυσο και τη λατρεία του.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της σημασίας που έδιναν οι αρχαίοι στα φαλλικά σύμβολα, βρίσκεται στη Δήλο, το ιερό νησί του Απόλλωνα σύμφωνα με την μυθολογία. Εκεί βρίσκονται στύλοι με δύο τεράστιους φαλλούς, που τοποθετήθηκαν από έναν πλούσιο κάτοικο της εποχής, προς τιμήν του Θεού Διόνυσου. Σε μια κατοικία βρέθηκε μια επιγραφή με δύο φτερωτούς φαλλούς και χαραγμένη τη φράση «Τούτο εμοί και τούτο σοι», δηλαδή ''Αυτό για μένα και εκείνο για σένα''.
Στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης, τα ευρήματα πολλά και σπουδαία. Εκπληκτικά κιονόκρανα, αγάλματα, προτομές, γυάλινα αγγεία, δεκάδες λυχνάρια, εργαλεία του νοµισµατοκοπείου, πιάτα και φυσικά τα περίφημα φαλλόσχηµα τελετουργικά αγγεία µε τη µορφή του Διονύσου πάνω τους, του πρώτου π.Χ. αιώνα.
Στις μέρες μας, απομεινάρια της λατρείας του φαλλού βρίσκουμε σε…
H συνέχεια εδώ...nikosonline.gr