ΕΡΩΤΙΑΡΑ ΑΓΙΑ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ... ΟΝΟΜΑ

 

Δεν το ‘ξερα. Και είμαι σίγουρος πως μέχρι και το 100% των χριστιανών αγνοεί την αγία της θρησκείας τους με το όνομα Ερωτηίδα. Λέω ''της θρησκείας τους... '' διότι κάθε πολυεθνική εκκλησιαστική εταιρεία έχει στην ατζέντα της τους δικούς της αγίους. Και οσίους, και μάρτυρες, και παρθενομάρτυρες, και ιερομάρτυρες, και νεομάρτυρες, και μεγαλομάρτυρες, και απόστολους, και ευαγγελιστές. Λογιών λογιών ξεχωριστούς πιστούς, όχι όλους στην ίδια σακούλα.

Μαρτύρησε και η Ερωτηίς, και αποφασίστηκε να την εντάξουν στην κατηγορία των αγίων. Λέω για την κυρία που γιορτάζει σήμερα 6 Οκτωβρίου. Στα κατάστιχα υπάρχει μια ακόμα με το ίδιο όνομα, η οποία γιορτάζεται στις 27 του μήνα.

Γνωστό ότι το κάθε ελληνικό όνομα σημαίνει κάτι. Και κάθε λέξη, άλλωστε, κάτι ''λέει''. Όλα έχουν τη σημασία τους στην επικοινωνία. Το όνομα Ερωτηίς από πού βγήκε; Και τι σημαίνει;

Ερωτηίς είναι η ερωτιάρα. Μιλάμε ελληνικά. Τη γλώσσα των θεών. Την αξεπέραστη ελληνική γλώσσα. Προέρχεται από τη λέξη Έρωτας, που σημαίνει σαρκική και συναισθηματική έλξη δυο ατόμων. Έλξη και αγάπη.

Την Ερωτηίδα την αποκαλείς και Ερώσα, και Ερωτιάδα, και Ερωτίτσα, και Ερωτύλα, και άλλα ονόματα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε διότι δεν έχει ανάγκη η γλώσσα, μια είναι η γλώσσα, η ελληνική, να απλώσει το λεκτικό της πλούτο.

Η λέξη Έρως ή Έρωτας προέρχεται από το ρήμα Έραμαι- σημαίνει αγαπώ, ποθώ. Γνωστό ότι η Αφροδίτη είναι η θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Επίσης η Αφρούλα είναι η προστάτις της πορνείας και του τζόγου (Στην εικόνα, από ζωγραφικό πίνακα). Η της χριστιανοσύνης Ερωτηίδα έγινε, πιο σωστά την αναγνώρισαν αγία διότι δεν άλλαζε την πίστη της και την κάψανε ζωντανή και παρθένα οι ειδωλολάτρες. Αυτοί που δεν έγιναν, πιο σωστά που δεν τους έκαναν αγίους, ήταν όσοι κάηκαν ζωντανοί από τους χριστιανούς. 
Διαβαστε ακομα:

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΗΒ ΤΖΟΜΠΣ