ΠΟΛΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΛΙΓΑ ΡΟΥΧΑ, Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Μια ατάκα, μια σοφία ζωής. Θα την ακούσεις από τύπο ο οποίος έχει περάσει αξονική τομογραφία τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μια ατάκα, δέκα λέξεις, ίσως περισσότερες, ποτέ πλέον των 20, και φωτίζει σκοτάδια και πλάνες με τις οποίες μεγάλωσε κανείς.

Όσκαρ Ουάιλντ. Τεράστιο άτομο. Αθάνατο. Δεν θα σταματήσει να μνημονεύεται, διότι είναι ασίγαστη η δύναμη της σκέψης του. Η ελευθεριότητα του λόγου του. Ιρλανδός ποιητής (1854-1900), μέγας δανδής της εποχής του. Ομοφυλόφιλος. Ασυμβίβαστος στην επιθετική προκλητικότητα του απέναντι στη συντηρητικότητα της κοινωνίας.

Δικό του: ''Σα να υπερεκτίμησε τις ικανότητες Του ο Θεός όταν δημιούργησε τον άνθρωπο''.

Τι είπε ο άνθρωπος; Αν δεν το έπιασες, παρακαλώ, ξαναδιάβασε το. Τι είπε; Στην πιο επιδερμική ανάλυση, πως ο Θεός, από υπερβολική εμπιστοσύνη στις δημιουργικές του εμπνεύσεις, διέπραξε τη γκέλα να φτιάξει ένα λάθος κατασκεύασμα. Μόνο αυτό είπε ο Οσκαρ Ουάιλντ; Είπε κι άλλα πολλά μαζί που αξίζουν να αποτελέσουν υλικό ενός βιβλίου. Κάμποσων βιβλίων.

Ένα ακόμα του Ο.Ο.: ''Η θρησκεία μοιάζει με τον τυφλό, ο οποίος ψάχνει σε σκοτεινό δωμάτιο μια μαύρη γάτα, που δεν είναι εκεί, αλλά την βρίσκει''.

Ανοίγει το βρωμόστομα του και παίρνει ό,τι μπιχλιμπίδια φοράει κανείς επάνω του και μέσα του. Τι είπε; Πως η θρησκεία είναι κάτι ανύπαρκτο, αλλά το αγκαλιάζει ο άνθρωπος διότι το έχει ανάγκη. Εγώ, σου λέει ο πιστός, την βρήκα την μαύρη γάτα, μάλιστα μέσα στο μαύρο σκοτάδι. Διάλογο κάνεις με τον Ουάιλντ, όχι με τον πιστό.

Με αφορμή τη γέννηση του Όσκαρ Ουάιλντ, σα σήμερα 16 Οκτωβρίου, ας απολαύσουμε το πνεύμα του:  

- Δεν μου αρέσει να μου δίνουν συμβουλές. Μπορώ να κάνω λάθη και μόνος μου.

- Ποτέ μην εμπιστεύεσαι γυναίκα που λέει την πραγματική της ηλικία. Μια τέτοια γυναίκα είναι ικανή για τα πάντα.

- Μόνο οι άστατοι γνωρίζουν τις χαρές του έρωτα. Οι σταθεροί γεύονται την τραγωδία του.

 - Aρκεί ένα λεπτό να ερωτευτείς, μια ώρα να συμπαθήσεις και μια μέρα ν’ αγαπήσεις. Μια ολόκληρη ζωή, όμως, δεν αρκεί για να ξεχάσεις.

- Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα αποτελούν πάντα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα.

- Οι άντρες θέλουν πάντα να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι η τελευταία γυναίκα ενός άντρα.
 
Απονέμεται το Όσκαρ του αποδυτηριάκια στον Ουάιλντ για την ακόλουθη ατάκα: ''Οι πραγματικοί φίλοι σού την φέρνουν από μπροστά''.
 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ:
 
- Απαράδεκτος ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε καλούς και σε κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί, είτε βαρετοί.

- Όλα σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ εκτός- από το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία.

- Πρέπει να είναι κανείς πάντα ερωτευμένος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παντρεύεται.

- Στον έρωτα αρχίζουμε απατώντας τον εαυτό μας. Αργότερα απατούμε τους άλλους.

- Όταν ο Θεός θέλει να τιμωρήσει τους ανθρώπους, εισακούει τις προσευχές τους.
Διαβαστε ακομα:

ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ, ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΙΑ