ΓΥΑΛΙΖΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΑ… ΑΓΟΡΑΚΙΑ

 

Ήταν, λέει, ομοφυλόφιλος ο Σοφοκλής. Αφήνουμε στην άκρη το ποιος το λέει. Είναι πολλοί αυτοί που λένε διάφορα για ιστορικά πρόσωπα και χίλια χρόνια πριν, και δυο χιλιάδες πριν. Για ποιον Σοφοκλή ο λόγος; Γι’ αυτόν! Όταν μιλάμε για Σοφοκλή εννοούμε έναν, τον αρχαίο Αθηναίο ποιητή. Αυτός και οι Ευριπίδης, Αισχύλος είναι η αξεπέραστη στους αιώνες των αιώνων τριάδα της ελληνικής τραγωδίας. Από τα 123 έργα του Σοφοκλέους διασώθηκαν μόνο επτά τραγωδίες.

Αν ήταν gay ο Σοφοκλής (496- 406) θα το γνωρίζαμε όλοι. Αν το γνώριζαν μονάχα 3-4 της εποχής του, το πράμα σημαίνει ότι έμεινε κρυφό. Άρα, δεν μπορεί να το… αποκαλύπτει, τέλος πάντων να το ισχυρίζεται κάποιος σύγχρονος. Τότε, γιατί παίζει το φαινόμενο επώνυμοι ιστορικοί, συγγραφείς, ερευνητές να πετάνε την… αποκλειστική τους πληροφορία, ότι ο τάδε ήταν παιδεραστής, χαρτοπαίκτης, μπανιστηρτζής, κλεπτομανής, σαδομαζοχιστής, κοπρολάγνος κ.α. Για να εντυπωσιάσουν. Τι άλλο. Ότι ξέρουν πολλά, το κάτι περισσότερο από άλλους.

Ο έτσι στηρίζεται στον ιστορικό Πλούταρχο, ο οποίος έζησε μετά τον Χριστό (46-120) και αναφέρει ότι κάποια στιγμή στην εκστρατεία της Σάμου (440 π.Χ), ο Σόφος μίλησε για την ομορφιά ενός νέου. Άρα, ο ποιητής με δυο γιους κι ένα εξώγαμο, είχε αδυναμία στα αγόρια. Το πράμα μιλάει μόνο του.

Τι δουλειά είχε ο Σοφοκλής, ο τραγωδός, σε στρατιωτική εκστρατεία; Ήταν και ναύαρχος! Συνδιοικούσε τον αθηναϊκό στόλο με τον Περικλή. Πήγαν στην Σάμο και έσφαξαν όλους τους άνδρες του νησιού. Με την ευκαιρία χαρίζω κι εγώ αποκλειστική πληροφορία στην Ιστορία. Ο Σοφοκλής γλύτωσε από τη σφαγή τρία τεκνά, που τα έκανε κέφι.

Και ναύαρχος έκανε ο Σόφο και στρατηγός, το 428 παρέα με τον Θουκυδίδη. Κι αργότερα. Το 413, στα βαθειά γεράματα του, σε ηλικία 83 χρονών έγινε υπουργός της ολιγαρχικής κυβέρνησης ο γιος μαχαιροποιού από τον Κολωνό, γειτονιά παιδεραστών.

Να μιλήσουμε σοβαρά. Μένω στις τραγωδίες. Οιδίπους Τύραννος, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας, Φιλοκτήτης, Τραχίνιαι. Αδιαφορώ αν ο Σοφοκλής ήταν τρανσέξουαλ ή τοκογλύφος, χουντικός ή αγωνιστής του Πολυτεχνείου, και στρατηγός ή θυρωρός. Στο φινάλε, αν ήταν ομοφυλόφιλος και έγραψε τραγωδίες στο πνεύμα των οποίων προσκυνάει η αιώνια ανθρωπότητα, τότε οι κατήγοροι του… υμνούν την ομοφυλοφιλία. Επειδή ένας εραστής πιτσιρικάδων υπέγραψε έργα στα οποία αποκαλύπτεται η ανθρώπινη ψυχή.
Διαβαστε ακομα:

ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΔΙΧΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ…