Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΣΤΙΧΟΥΣ

 

Του χρωστάει πολλά το Ελληνικό τραγούδι. Πάρα πολλά. Γιατί εκτός από τους χιλιάδες στίχους που έχει γράψει, με τον τρόπο του βοήθησε και στα πνευματικά δικαιώματα, και τους καλλιτέχνες ως μάνατζερ, και τις εταιρίες ως σύμβουλος κτλ. κτλ. Τα μικρά και μεγάλα περιστατικά από την ζωή και την καριέρα του Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι αμέτρητα.

ΑΕΚτζης μέχρι το κόκκαλο – εξ ου και τον φωνάζουν “πρόεδρο”, είναι ο μόνος που έχει οπαδούς, τους λεγόμενους “Λευτεριστές”. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, είναι γνωστός για την έντονη προσωπικότητα και τον τραχύ λόγο του. Επίσης οι κοντινοί του άνθρωποι ξέρουν την λατρεία του να γράφει “πρόστυχα” στιχάκια. Όταν τα απαγγέλλει, πέφτει το γέλιο της αρκούδας…

Τον έχω συναντήσει ελάχιστες φορές, και ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε αναλυτικά. Την πρώτη φορά που βρεθήκαμε και μας σύστησαν, με κοίταξε και μου είπε: - Μουρατίδη, έμαθα πως είσαι ΑΕΚ, ισχύει; Του είπα “ναι”, και μου έκανε μια τόσο θερμή και δυνατή χειραψία που ακόμα την θυμάμαι.

O Λευτέρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε 14 Νοεμβρίου 1935, από γονείς πρόσφυγες. Από την Προύσα ο πατέρας του και από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας η μητέρα του. Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, με βάσανα και στερήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 έως το 2012 συνεργάστηκε ανελλιπώς με την εφημερίδα “Τα Νέα”.

Έχει γράψει και παρουσιάσει αναρίθμητες τηλεοπτικές εκπομπές, και συνεργάστηκε ως στιχουργός σε δεκάδες ταινίες και μιούζικαλ. Ανάμεσά τους: «Γλυκιά Ίρμα» με την Έλλη Λαμπέτη και «Εύθυμη χήρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Κυκλοφορούν τρία βιβλία με τραγούδια του, ενώ συνολικά έχει εκδώσει πάνω από 15 βιβλία. Έχει μεταφράσει Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πάμπλο Νερούδα, Ναζίμ Χικμέτ, Γουίλιαμ Σαίξπηρ κ.α.  Είναι παντρεμένος με τη σκηνοθέτρια Ράια Μουζενίδου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Νοτιά (Νότης) και την Υακίνθη και τρία εγγόνια, τη Μαρία-Νεφέλη, τον Λευτέρη και τη Μυρτώ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του έχει πει για την σύζυγο του: «Αυτή είναι άλλης κλάσης. Είναι βιοχημικός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Ξέρει πολύ περισσότερα γράμματα από εμένα… Είναι από οικογένεια υψηλής στάθμης, έκανε βιοχημεία στη Γενεύη, σπουδές στην Σορβόννη και έχει ανεβάσει απίστευτες παραστάσεις. Γνώρισε εμένα, παράτησε τη Θεσσαλονίκη που ζούσε, για να ζήσει μαζί μου. Αυτό δείχνει πόσο πλατιά αγκαλιά είχε. Μου έδωσε παράσημα αυτή η γυναίκα. Την αγάπησα πάρα πολύ, αλλά μερικές φορές δεν της φέρθηκα όπως άξιζε»

Τον γιο του τον λατρεύει τόσο, μέχρι που τον έβαλε…

Η συνεχεια στo https://bit.ly/2Urhd88