Ο άγιος Σπυρίδων, μεγάλη η χάρη σήμερα που εορτάζει, έχει εγκαταλείψει την ομάδα του νησιού. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν κρύβεται. Η Κέρκυρα έχει προστάτη τον Κύπριο Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος, έτσι λέω εγώ, να ενδιαφέρεται για όλα. Και για τη μπάλα. Δεν κατάλαβα. Απώλεια να μην κυκλοφορεί η Κέρκυρα ούτε στην Β’ εθνική.
Τι θα πει πολιούχος σε μια πόλη; Στο φανερώνει η λέξη, Κάτι πολύ σπουδαίο και μεγάλο. Δεν πρόκειται για αξίωμα και ευθύνη χωρίς υποχρεώσεις. Όχι, βέβαια. Ο πολιούχος είναι μεσάζων, ένας μεσολαβητής ανάμεσα στον κόσμο και τον Θεό. Κάνει δουλειά ο πολιούχος, μεταφέρει αιτήματα και αγωνίες από τη γη στον ουρανό.
Πριν χρόνια πολλά είχα πάει στο Σαλέρνο, μαγική πόλη της Ιταλίας με την εθνική Νέων. Ο Απόστολος Ματθαίος (εικόνα) πολιούχος εκεί, πέραν των καθηκόντων του ως ορισμένος από τον Θεό προστάτης των τραπεζών και των φοροεισπρακτόρων. Του ανατέθηκε ο συγκεκριμένος τομέας γιατί και στη γήινη ζωή του το επάγγελμα του ήταν φοροεισπράκτορας.
Τιμωρήθηκε ο άλλος όταν πέρασε από δίκη και είπε ''Δεν αισθάνομαι ένοχος''. Το είπε ξεκάθαρα ο άνθρωπος, χωρίς φόβο Θεού. “Θα με κρίνει ο Πανάγαθος...”. Που σημαίνει ότι δεν πιάνεται η ποινή του δικαστηρίου εν τη ζωή ταύτη; Στην άλλη ζωή, στη ζωή την αιώνια, εκεί στον άλλον κόσμο θα είναι αθώος. Πλυμένος και καθαρισμένος, πετσέτες ολόλευκες και αμόλυντες, από τον ίδιον τον Θεό. Θα καθαρίσει ο πολιούχος.
Η κάθε σοβαρή πόλη έχει τον προστάτη άγιο της. Τον πολιούχο της. Υπ’ όψιν ότι οι πολιούχοι είναι άγιοι ζωντανοί, όχι πεθαμένοι. Αν είχαν ψοφήσει, όπως οι αμαρτωλοί, τότε ο κόσμος δεν θα τους προσκυνούσε. Τι, δηλαδή; Ηλίθιος είναι ο άλλος να επικαλείται τη βοήθεια ενός ενταφιασμένου αγίου; Δεν θα το έκανε ποτέ αυτό αν πίστευε ότι ο άγιος έχει τεζάρει. Και ποιοι αγιάζουν έναν άνθρωπο, ποιοι τον αγιοποιούν; Το ιερατείο. Ο Θεός, δηλαδή, ο ίδιος με απόφαση την οποία γνωστοποιεί στην αφρόκρεμα του παπαδαριού. Πώς γίνεται αυτό; Με τη θεία φώτιση. Απλά το ιερατείο επιλέγει ποιον προτείνει να αγιοποιηθεί κι αυτός να μένει ζωντανός στους αιώνες των αιώνων.
Το ίδιο περίπου γίνεται και στην εκλογή του Πάπα της Ρώμης. Στην πραγματικότητα δεν αποφασίζει το κογκλάβιο των καρδιναλίων. Αυτοί, βέβαια, ψηφίζουν τον νέο Πάπα, αλλά αφού προηγουμένως και ολονυχτίως έχουν προσευχηθεί προκειμένου να αντιληφθούν την επιθυμία του Θεού. Και, τελικά, ψηφίζουν με την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος.
Κάποιοι αιρετικοί, κάποια άπιστα σκυλιά θα μας τη βγουν από αριστερά και θα μας αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν άλλοι καρδινάλιοι να ψηφίζουν τον έτσι υποψήφιο πάπα και κάποιοι άλλοι τον γιουβέτσι υποψήφιο; Λογαριασμό θα τους δώσει ο Θεός, έτσι γουστάρει, κάνει μοιρασιά την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος. Δεν το ξέρουν, να τους το πω κι αυτό, ο Μεγαλοδύναμος είναι δημοκράτης, υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών. Ξεφύγαμε;
Φοβάμαι, ότι ο Άγιος Σπυρίδων έχει ξεγράψει την ομάδα του νησιού. Την είχε εγκαταλείψει από τότε που έπαιζε στο πρωτάθλημα. Την είχε αφήσει αβοήθητη στον πάτο της βαθμολογίας.Κρίμα τον άγιο.
Διαβαστε ακομα:
Ο ΣΑΝΚΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΤΑΡ