ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 

Μάρκο Πόλο. Πρόσωπο θρυλικό και υπαρκτό, όμως όχι και ιστορικό! Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, με ντοκουμέντα όλα όσα πιστώνονται στον τολμηρό Βενετσιάνο έμπορο, με τα περιπετειώδη ταξίδια στην Ανατολή, που συναρπάζουν μέχρι σήμερα και έγιναν βιβλία, ταινίες στο σινεμά, επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα πάντα αμφισβητούνται σχετικά με τον Μάρκο Πόλο. Αν πράγματι υπήρξε. Αν γεννήθηκε στη Βενετία. Αν ταξίδεψε στους παραμυθένιους τόπους. Αν συνάντησε ηγέτες στις τότε άγνωστες χώρες. Αν αυτά που διηγήθηκε ο Μάρκο Πόλο ήταν αποκυήματα της φαντασίας του.

Κι όμως, ο παγκόσμιος χάρτης που φτιάχτηκε το 1459 από τον καλόγερο Φρα Μάουρο στηρίχθηκε σ’ όσα είπε ο Μάρκο Πόλο. Και το περιβόητο βιβλίο, το οποίο υποτίθεται αποτελεί τη μαρτυρία των ταξιδιών του, γράφτηκε από κρατούμενο στη φυλακή, όπου βρισκόταν παρέα με τον Μάρκο Πόλο. Έλεγε ο ταξιδευτής, έγραφε ο άλλος.

Από οικογένεια εμπόρων ο Μάρκο Πόλο γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1254 και πέθανε το 1324, σα σήμερα 8 Ιανουαρίου. Αλήθεια, ποια η σημασία σήμερα όπου όλα είναι πασίγνωστα, αν πριν οκτώ αιώνες ο Μάρκο Πόλο τα έλεγε όπως ήταν και δεν τα έβγαζε από το κεφάλι του. 
Διαβαστε ακομα:
ΕΚΕΙ - ΠΟΥ;- ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ