ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

 

Ο σπουδαιότερος παράγοντας στην Ελληνική δισκογραφία δεν υπάρχει πια. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο διευθυντής της Columbia, ήταν ο άνθρωπος που επένδυσε χρήματα για να κάνει τους σπουδαιότερους δίσκους και τα τραγούδια που ευτυχώς και αγάπησε ο κόσμος και χρήματα του απέφεραν. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, είναι ο άνθρωπος που στα 28 του χρόνια, ανέλαβε την διεύθυνση της Columbia, φέρνοντας την επανάσταση στην ελληνική δισκογραφία. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο μονίμως στο Λονδίνο και την είδηση του θανάτου του την διάβασα από μια ανάρτηση του Μανώλη Μητσιά στο FB.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1930, μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, έκανε πολύ σύντομα μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.  Συγκεκριμένα:

  1. Προσκάλεσε στην εταιρία του σπουδαίους Έλληνες ποιητές Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη κ.α.
  2. Νέους συνθέτες, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο κ.α.
  3. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακαλύπτει νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλο, του Διονυσίου, της Λύδιας, της Φαραντούρη, της Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη.
  4. Για να είναι σίγουρος για τις νέες φωνές καθιέρωσε ακροάσεις, με επιτροπές που αποτελούσαν οι: Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Καραμπεσίνης κ.α.
  5. Άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων: Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη κ.α.
  6. Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη.
  7. Επέβαλε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες, διαφυλάσσοντας το κύρος των πρώτων εκτελέσεων

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, στήριξε επίσης τους δημιουργούς που τον εμπιστεύθηκαν, απέναντι στον συντηρητισμό της τότε Ραδιοφωνίας, αλλά και στη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr