ΠΟΙΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 
Το ψέμα γιορτάζει την πρώτη Απριλίου. Ποια μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στην Αλήθεια; Λάθος ερώτηση! Το ψέμα δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Όποιος τα βάζει απέναντι το ένα με το άλλο έχει άγρια μεσάνυχτα. Στην τύφλα και στο μαύρο σκοτάδι οδηγεί η αντιπαράθεση της αλήθειας με το ψέμα. Ότι το ψέμα είναι το αντίθετο της αλήθειας. Αστειότητες. Παιδικό πνεύμα. 
Στον ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' ο αποδυτηριάκιας μελέτησε βαθειά το ζήτημα κι έβγαλε συμπέρασμα. Κατ΄αρχήν είναι της πλάκας ιστορία και το ψέμα, και η αλήθεια. Έτσι είναι. Άνευ αξίας και τα δυο.
Κάποιος ψεύδεται. Όχι, δεν ψεύδεται, λέει την αλήθεια. Επί της ουσίας εντελώς αδιάφορο και το ένα και το άλλο. Αν είπε την αλήθεια ή πέταξε ένα ψέμα στην γκόμενα, στον δικαστή, στον αφεντικό του. Μ' αυτά δεν αξίζει να ασχολείται κανείς.  Αν, δηλαδή, λες ψέματα, σημαίνει ότι δεν λες αλήθεια; Στο φινάλε, χεστήκαμε αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι. Αν λέει αλήθεια ή όχι. Κλινική περίπτωση πνευματικού πρωτογονισμού είναι η αντιμετώπιση του ψέματος ως αντίθετο της αλήθειας. Η αιώνια «ποδοσφαιρική» αντίληψη του μαύρου-άσπρου, του καλού-κακού, αυτό είναι δικό μας, το άλλο όχι, Ολυμπιακός από τη μια -Παναθηναϊκός από την άλλη.
Η βαρβαρότητα του πνεύματος έχει κάνει στην πάντα το Παραμύθι. Αυτό ναι, αυτό έχει ουσία και αξία και βάθος και αξίζει να το πλησιάσεις με σεβασμό και περισυλλογή. Το παραμύθι, το οποίο είναι ξένο και άσχετο με την πεζότητα του ψέματος και της αλήθειας. Με την αλήθεια, λοιπόν, και με το ψέμα μη μπερδεύουμε το παραμύθι. Το μονάκριβο διαβατήριο στο δρόμο όπου αποκαλύπτονται απόκρυφα μυστήρια. Παραμύθι, το διαστημικό όχημα να μυηθεί κανείς στις αλήθειες της δημιουργίας και του σύμπαντος.
Μύθος. Παράμυθος. Παραμύθι. Μύθος, λέξη ομηρική, άρα θεϊκή. 
Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ