ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Καβαλήσαμε και το μισό Απρίλη, είμαστε στην καρδιά της Άνοιξης και όποιος έχει πνευματική και- ας την πω έτσι- θεολογική επικοινωνία με τον Ήλιο, νοιώθει αιώνιος. Αθάνατος.

Η αθανασία έχει αξία διότι υπάρχει ο θάνατος. Θα πεθάνουμε, δεν λέω. Να, όμως, που λειτουργεί μια έννοια αθανασίας όταν αντιλαμβάνεται κανείς, με τη ψυχή του, με ό,τι υπάρχει μέσα του, ειδικά τέτοιες ημέρες με την ηλιοφάνεια, πως ζει σε μια χώρα που κι αυτός στα χρόνια του, όπως άλλοι απολάμβαναν αιώνες πριν, τον βασιλιά. Τον θεό Ήλιο.

Ζούμε, κυρίες και κύριοι. Είμαστε προνομιούχοι με τούτο το άγιο δώρο. Της ζωής. Χάρη στον Ήλιο. Γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, όπου τις περισσότερες μέρες του έτους ο Αίολος έχει κατεβασμένο το διακόπτη και οι άνεμοι πνέουν τρυφερά, ερωτικά, τέλος πάντων όχι ενοχλητικά, όπως σε τόπους αλλοτινών βαρβάρων. Εντολή του Δία.

Έτσι είναι. Ο Δίας αποφασίζει. Ο αρχηγός θεών και ανθρώπων. Δεν κάνει του κεφαλιού του ο Αίολος, ο θεός των ανέμων. Υπάρχει μια ιεραρχία και στους ουρανούς. Ξεχνάμε ότι και ο Δίας έχει άλλον επάνω στο κεφάλι του. Βεβαία. Και ο Δίας υπόλογος είναι σε ανώτερη απ' αυτόν δύναμη. Γιατί;

Επειδή και ο Δίας είναι καριόλης. Επειδή κι αυτός κάνει αδικίες. Τον έχει ανάγκη τον Θεό ο άνθρωπος, όμως δεν τον ζωγραφίζει ως τέλειο. Αν ήταν έτσι, τότε στη ζωή δεν θα υπήρχε το κακό, οι σεισμοί και καταποντισμοί, οι πανδημίες και οι πόλεμοι.

Έτσι που λες. Δεν απολογείται στους ανθρώπους ο Θεός, αλλά για τις αδυναμίες και τις ζαβολιές του ελέγχεται από άλλον ισχυρώτερο θεό. Μήπως από τον Ήλιο; Όχι, βέβαια. Στα παπάρια του Ήλιου οι άνθρωποι. Για άλλο λόγο παραμένει σταθερός και ακίνητος ο υπέρτατος, ο απλησίαστος, ο πιο φωτεινός Θεός του σύμπαντος. Ποιο λόγο; Μην τα λέμε όλα. Χαρείτε τούτες τις ημέρες. Του παρασκευοσαββατοκύριακου, και τις επόμενες, και τις μεθεπόμενες.
Διαβαστε ακομα:

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ