Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Μια σπουδαία δουλειά γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με αρχαιολόγους, ερευνητές και καθηγητές γεωλογίας να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τέτοιες δουλειές, τέτοιες έρευνες και ανασκαφές πρέπει να παίρνουν τεράστια δημοσιότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.
Το θέατρο, η εντυπωσιακή Βασιλική, η αγορά – υπέροχα διακοσμητικά και ψηφιδωτά και ένα οικοδόμημα που το μέγεθός του το φέρνει στην κατηγορία των δημοσίων κτηρίων και για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια μαρτυρία, αποκάλυψε η συντήρηση και η ενοποίηση των ευρημάτων στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Οι εκτεταμένες εργασίες που εκτελούνται από τους αρχαιολόγους από την περασμένη Άνοιξη στο πλαίσιο της ενοποίησής του αρχαιολογικού χώρου, δίνουν μια νέα οπτική στον επισκέπτη, προσφέροντας πλέον εντυπωσιακή θέαση των μνημείων στο σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου. Αλλά όλοι λένε πως αυτό που προκύπτει από τις εργασίες ενοποίησης, είναι τα σημαντικά ευρήματα που ακόμα δεν είδαν το φως, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το χώμα. Μιλάμε άλλωστε για μια μεγάλη και φημισμένη πόλη της αρχαιότητας.
Ο εντοπισμός υπόγειων αρχαιολογικών χώρων, πραγματοποιείται από τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος έκανε μια γεωφυσική έρευνα στο σημείο νότια του αρχαίου θεάτρου, που μέχρι πρότινος υπήρχε πυκνή βλάστηση. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο κ. καθηγητής είπε: “Οι έρευνες μας δίνουν τη δυνατότητα να ξέρουμε πού πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας. Δημιουργούν τρόπον τινά, ένα χάρτη εργασιών που μας κατευθύνει για το πού πρέπει να σκάψουμε ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου”.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί παρά ένα πάρα πολύ μικρό μέρος της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και όσο προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες, τόσο η πόλη θα αποκαλύπτεται. Γεγονός είναι πάντως ότι οι αρχαιολόγοι, εκείνο που φιλοδοξούν να βρουν κατά τις εργασίες ενοποίησης είναι στοές και κλίμακες που θα μαρτυρούν τους τρόπους επικοινωνίας- σύνδεσης των δυο μερών της πόλης και πιθανότατα αντικείμενα καθημερινής χρήσης των κατοίκων. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες κι ιστορικές τεκμηριώσεις, στο επάνω μέρος της αρχαίας πόλης των Φιλίππων βρίσκονταν οι ναοί, οι χώροι πολιτισμού (το αρχαίο θέατρο) και τα λοιπά λατρευτικά κτίσματα και στο κάτω μέρος το διοικητικό κέντρο με την αγορά (Forum).
Το τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας - Δράμας, που διέρχονταν κυριολεκτικά μέσα από τον αρχαιολόγο χώρο και τον χώριζε στα δυο δεν υφίσταται από καιρό και η απομάκρυνση του ασφαλτοτάπητα προσφέρει πλέον μια νέα εικόνα. Στο σημείο αυτό…
Διαβάστε την συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr